Telemarking midt i stormen

GATA: Slik ser det ut i gata til Thor Arne Løvland. De har vært heldig og sluppet unna det verste.

GATA: Slik ser det ut i gata til Thor Arne Løvland. De har vært heldig og sluppet unna det verste. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

NOTODDEN: Thor Arne Løvland leder notoddenselskapet Optime Subsea Services (OSS) Houston-avdeling og sitter midt i stormen Harvey.

DEL

Løvland bor et sted som fremdeles har elektrisitet, men hvis han beveger seg noen kvartaler vekk fra hjemmet sitt står husene og motorveiene under flere meter vann.

– Det er ekstreme ødeleggelser. Det bor fem millioner mennesker i Houston og i noen av de hardest rammede områdene bor det titusenvis av mennesker som er rammet.

Løvland sier det kommer til å koste enorme summer å få byen tilbake på fote.

– Vi forberedte oss på vanlig måte for naturkatastrofene står jo i kø her i USA. Ting har en tendens til å bli veldig dramatisk her borte – i hvert fall sett fra nordmenns side. Vi var her også under sist orkan (Ike) og den var dramatisk. Denne gangen merket vi at byen tok sine forberedelser og vår familie handlet inn vann og tørrvarer. Torsdag kveld fikk vi beskjed om at skolene ville stenge og da vet du det er alvor. Da er det egentlig bare å sette seg ned og vente på at stormen treffer, sier han.

20 cm i timen

For Løvlands del var det aldri aktuelt å evakuere Houston før stormen.

– Det var ikke så aktuelt for oss å evakuere, vi hadde egentlig ingen andre steder å dra til. Vi valgte også å bli under Ike. Håpet er at elektrisiteten holder – for hvis den ryker så blir det tøffere.

Løvland sier stormen traff fredag og at det aldri har sluttet å regne. Han snakker om ufattelige mengder som 20 centimeter i timen.

– Da spiller det liten rolle hvilken by man er i. Houston er stort sett asfalt og dreneringen går tregt.

Umulig å dra nå

Løvland tok seg en kjøretur i nærområdet mandag morgen.

– Jeg holdt meg unna der jeg så vannet stå veldig høyt og i vårt område er det blitt mye stillere nå. Vi ser noen biler som har vært fulle av vann og en del busker og trær som ligger spredt omkring. Det er også veldig stille med lite folk og lite biler. Vi har vært heldige, men bare tre kvartaler fra oss er det fullstendig oversvømmelse. Der er alle evakuerte og de kjører båter i gatene.

UANTE MULIGHETER: Barna til Thor Arne Løvland fikk plutselig et kjempebasseng utenfor døra.

UANTE MULIGHETER: Barna til Thor Arne Løvland fikk plutselig et kjempebasseng utenfor døra. Foto:

Løvland sier de har opplevd en 10-årsflom to år på rad i Houston, men at dette er mye verre.

– Hva skjer det neste døgnet?

– Egentlig er det bare å ta det med ro. Siden vi besluttet å bli så er det umulig å dra noen steder nå. Alle de store innfartsveiene er oversvømt.

Noen dager til

Løvland forteller om en meget gjestfri og hjelpsom lokalbefolkning som hjelper hverandre hvis det trengs. Selv benyttet han mandagens biltur til å sjekke et hus for et vennepar som er bortreist.

– Det blir til at alle hjelper alle.

 Løvland sa til TA på Skype mandag ettermiddag at stormen er i ferd med å bevege seg sørover og ut i havet igjen før den dreier nordøstover.

– Jeg hørte på radioen i dag at de regner med at det verste er over i løpet av onsdag eller torsdag.

Artikkeltags