42-åringen ble i 2007 tildelt en heltemedalje etter at han året før grep inn og avvæpnet en mann som var i ferd med å gå løs på kona med både kniv og skytevåpen, skriver VG.

– Jeg skal ikke fremstille meg selv som en helt. Men jeg er redd kvinnen hadde blitt drept om noen ikke hadde grepet inn, sa han til avisen Varden etter hendelsen.

Gjerningsmannen ble senere dømt for kroppsskade med særlig farlig redskap.

Fast kunde

Lørdag like før klokken 15 ble den 42 år gamle snekkeren stukket i hjel inne på pauserommet for de ansatte på Maxbo-varehuset på Notodden. Gjerningsmannen var en 22-åring som var ansatt ved byggevareforretningen.

– 42-åringen var en fast kunde i forretningen. Han ble angrepet i pauserommet. Mannen var snekker, og det var visstnok ikke uvanlig at han og andre faste kunder oppholdt seg i pauserommet, som er tilknyttet et lager, politiadvokat Kjell Ove Ljosåk i Sør-Øst politidistrikt til NTB lørdag kveld.

22-åringen ble kjørt til Grenland politistasjon til Skien og avhørt lørdag kveld.

Det var tidlig søndag morgen uklart hva den drapssiktede 22-åringen forklarte om knivangrepet, om motivet og om han erkjenner straffskyld.

– Han er avhørt, men jeg kjenner ikke til hva han har forklart, sier operasjonsleder Lene Nordbø til NTB søndag morgen.

Kjente hverandre

Brannstasjonen ligger kun et steinkast fra varehuset, og det var brannmannskaper som først ankom stedet og tok hånd om 22-åringen. Politi og ambulanse var på plass kort tid etterpå.

42-åringen ble erklært død av helsepersonell på stedet.

– Det er ikke kjent hva som var motivet for gjerningen, og det er ikke noen nære relasjoner mellom gjerningsperson og offer, men de kjenner hverandre fra tidligere, opplyser Ljosåk.

22-åringen, som er fra Notodden, er ikke kjent fra politiet for alvorlige saker tidligere. Han har fått oppnevnt Borgar Veiding som forsvarer.

Vitner

Det var mange personer i varehuset da drapet skjedde. Øyenvitner forteller om noen dramatiske minutter:

– Jeg hørte høye stemmer, og plutselig løp alle inn mot lageret. Jeg ble helt forfjamset, og skjønte ikke hva som foregikk, forteller et vitne til TV 2.

En ansatt ba deretter kunden som var i butikken for å kjøpe maling sammen med kona, og andre komme seg ut av butikken og gå bak ham. Vitnet kom seg ut, og flyttet seg over gaten. Derfra kunne han se en mann i arbeidsklær komme ut av butikken.

– Han hadde blod på hendene og i ansiktet, og hadde en øks i hånden, sa vitnet.

Vitnet fortalte også at den antatte gjerningspersonen ble pågrepet av politiet etter omtrent 30 minutter.

Kniv

Politiadvokat Ljosåk opplyste lørdag kveld at de ønsker å avhøre de andre vitnene før de går ut med mer informasjon om hendelsesforløpet.

Til tross for at vitner har fortalt at den siktede kom ut av forretningen med en øks i hånden, ønsker han ikke å gå nærmere inn på om det var drapsvåpenet.

– Det ble i hvert fall brukt kniv.

Politiet fortsetter den taktiske og tekniske etterforskningen utover søndagen.