52-åring dømt for bluesvoldtekt

BLE VOLDTATT I TELT: En gjest under fjorårets bluesfestival ble voldtatt av en annen bluesgjest, slår Aust-Telemark tingrett fast. De to kjente hverandre fra en tidligere festival. Bildet er tatt i en annen sammenheng.ILLUSTRASJONSBILDE: JARLE PEDERSEN

BLE VOLDTATT I TELT: En gjest under fjorårets bluesfestival ble voldtatt av en annen bluesgjest, slår Aust-Telemark tingrett fast. De to kjente hverandre fra en tidligere festival. Bildet er tatt i en annen sammenheng.ILLUSTRASJONSBILDE: JARLE PEDERSEN

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

NOTODDEN: Aust-Telemark tingrett har dømt en 52-åring til tre og et halvt års fengsel for voldtekt under fjorårets bluesfestival. Mannen anker dommen.

DEL

– Tiltalte har utsatt fornærmede for et alvorlig, seksuelt overgrep. Uten samtykke tok han seg inn i hennes telt mens hun sov og forgrep seg på henne. Han tok seg inn i fornærmedes private sfære – et sted hvor hun skulle være trygg, skriver tingretten.

Uenighet i retten

Meddommerne i retten mente dog det ikke ble bevist at det ble gjennomført et samleie i teltet, kun bruk av fingre. Rettens formann, Steinar Backe, var uenig i den konklusjonen.

– Forskjellen mellom bruk av fingre og penis i denne saken er svært marginal, heter det i dommen mot 52-åringen.

Under dissens ble 52-åringen dømt for voldtekt - uten bruk av penis - til ubetinget fengsel i tre og et halvt år og til å betale fornærmede (43) 125 000 kroner i oppreisningserstatning.

Flertallet i tingretten la avgjørende vekt på DNA-prøver i saken som kun viste fornærmedes DNA på tiltaltes venstre pekefinger. De ble ikke påvist DNA på hans penis.

– Rettens flertall er ikke i tvil om at fornærmede opplevde at tiltalte førte penis i henne, men fraværet av DNA på penis, når dette så klart var på hans fingre, reiser tilstrekkelig tvil i henhold til det sterke beviskravet. Tiltalte kan da ikke dømmes for voldtekt til samleie, mener meddommerne.

Anker dommen

Mindretallet mente det hadde foregått voldtekt med penis og at fravær av DNA ikke kan si om det var kontakt eller ikke. Det gikk nemlig nesten 12 timer mellom handling og DNA-testing.

Aust-Telemark tingrett sin konklusjon ble derfor at 52-åringen ble dømt for voldtekt til seksuell omgang – altså at han kun kan dømmes for å ha brukt fingre.

– Etter rettens syn ligger tiltaltes handling nært opp til voldtekt til samleie og fornærmedes plager i ettertid ville vært de samme uavhengig av hvilken bestemmelse forholdet rammes av. Derfor blir også erstatningen høyere enn Høyesteretts tidligere praksis, skriver retten.

– Min klient anker dommen, sier 52-åringens forsvarer Jonny Sveen.

Artikkeltags