Vigdis Hella og Edle Eidbo Hansen er nominert med serien "De kalte oss tatere", som sto på trykk i Telemarksavisa i mai i fjor.

- Det er veldig hyggelig å bli lagt merke til. Serien gikk over syv dager og viste at det er mulig også for en lokalavis å fortelle andre saker enn akkurat det som skjer i det daglige nyhetsarbeidet, sier Vigdis Hella.

Den store Journalistprisen er en av de viktigste prisene i norsk presse, og deles ut ut gjennom Norsk Presseforbund.

Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Rikskringkasting, TV 2 og Den Norske Fagpresses Forening.

TABUBELAGT

Vigdis Hella og Edle Eidbo Hansen (i permisjon) brukte til sammen et halvt år på arbeidet med serien, fram til den altså kom på trykk over en uke i mai 2012.

- Vi mener det var viktig å løfte fram det som skjedde med taterne eller romanifolket, som er et av de mørkeste kapitlene i norsk historie. 1.500 barn ble tatt fra foreldrene sine mellom 1896 og 1986 fordi norske myndigheter hadde bestemt at taterkulturen var uønsket og måtte fjernes. Vi fortalte historiene til noen av barna som opplevde dette, forteller Hella.

Det taterne opplevde var så vondt at mange den dag i dag ikke ønsker å snakke om det. Derfor var det vanskelig å finne noen som ønsket å fortelle sin historie.

- Det var viktig for oss å få frem enkeltskjebnene og vi brukte mye tid på å finne noen som ville stå frem. For at vi skal lære av det som skjedde, var det viktig at noen turde å fortelle. I tillegg til at vi var i kontakt med statsarkivet, riksarkivet og lokalhistorikere, sier Vigdis Hella.

STOR PREMIE

Ifølge fagbladet Journalisten har juryen fått inn 24 nominasjoner fordelt på 14 ulike medier eller miljøer. Sju av nominasjonene er redaksjoner i helhet.

Hvem som stikker av med premien på 100.000 kroner får vi ikke vite før landsmøtet i Norsk Redaktørforening. Det holdes i Oslo den 13. mai.

I fjor vant Dagbladet og journalistene Trude Lorentzen og Eivind Sæther prisen sammen med fotorgraf Adrian Øhrn Johansen. Den fikk de for 22. juli-dokumentaren «Tomrommene», opplyser fagbladet Journalisten.

Les mer om prisen i Journalistens artikkel.