Gå til sidens hovedinnhold

Ender til besvær – nekter å forlate matforretningen

Artikkelen er over 3 år gammel

NOME: Kiwi Ulefoss har seks trofaste «kunder» som ikke vil forlate butikken. Tre stokkand-par har i lengre tid «okkupert» inngangspartiet. – Det har blitt et problem, vedgår butikksjef Monica Beitland.

Hun er nå i kontakt med kommunen for å finne en løsning på den nebbete utfordringen, og plan- og utviklingsrådgiver Kirsti Arvesen Nesheim har henvendt seg videre til rådgiver for naturressursforvaltning i fylkeskommunen. Han har på sin side koblet inn Miljødirektoratet.

Til tross for at butikkinnehaveren på Ulefoss har hengt opp lapper og gitt folk beskjed om at de ikke må mate endene, fortsetter kundene å fore fuglene.

– Det begynner å bli ille. Vi er jo en matbutikk, og endene gjør fra seg utenfor og skitten blir dratt med inn i butikken, forteller butikksjefen.

De tre andeparene begynte å oppsøke Kiwi Ulefoss før jul, ifølge Monica Beitland.

LES OGSÅ: – Har blitt gratulert av ihuga motstandere

– Det er de samme seks som er her hver eneste dag, hele dagen. Noen ganger blir de også med kundene inn, uttaler Beitland.

Lever godt

De setter tydeligvis pris på maten de får servert, enten folk har tatt med seg brødsmuler fra brødmaskinen inne eller delt av smørbrød eller andre matvarer de har handlet.

– Jeg synes jo synd på de, jeg også, men noe må gjøres ganske raskt. De har vært her lenge, sier Monica Beitland.

Om de seks er ender fra godseier Cappelens skoger, tør hun ikke slå fast. Det har tidligere vært mye oppmerksomhet i media om flokkene med tamender som har skapt konflikter i Ulefoss. Fuglene var importert fra Sverige, og satt ut til bruk i betalt jakt.

Ender overalt

Det har etter sigende oppstått mange slike situasjoner etter utsetting av tamender for jakt. «Det ser ut til at denne praksisen har forstyrret det vanlige adferdsmønsteret til endene i området. Vi kan jo ikke se hvem som er satt ut og hvem som er ville, men det er nå ender overalt, og særlig der det kan være mulighet for en matbit», skriver Kirsti Arvesen Nesheim i en henvendelse til fylkeskommunen.

Hun har kontaktet flere instanser for å vurdere hvilken løsning som er best for Kiwi-endene. 

– Dette er ikke et helt vanlig problem, sier hun.

Fuglene har blitt stedbundne, og spørsmålet er om det blir vanskelig å fjerne dem uten at de blir til sjenanse for andre. Skal de flyttes, må de antakelig fraktes langt over kommunegrensa. Da er spørsmålet om det kreves en lokal tillatelse til å sette de ut et annet sted.

Uviss skjebne

– Det som er problematisk er at det er utenfor jaktsesongen. Hvis vi må ta de, må vi trolig ha en fellingstillatelse fra Miljødirektoratet, sier Kirsti Arvesen Nesheim.

Hun er klar over at mange også setter pris på andeparene.

– Det beste hadde selvfølgelig vært om vi kan løse problemet uten å måtte ty til avlivning, slår hun fast.

– Endene liker seg godt på Kiwi, der de har både varmekabler og mat. De vagger inn så fort de ser sitt snitt til det. Men det er en kinkig situasjon. Jeg har undersøkt saken, men ikke fått så mange svar foreløpig, opplyser Kirsti Arvesen Nesheim, som dermed må avvente med å konkludere hva som blir endenes videre skjebne.