Jubler for milliongave: – Har ikke hørt om noen som har fått så mye noen gang

LUNDE: Jubelen sto i taket for musikantene i korpset. Over en million kroner har tikket inn på konto etter gaven fra den rauseste julenissen i kommunen. – Jeg tror ikke dette har skjedd før, det er helt unikt.

DEL

Det sier dirigent John Trygve Bakke i Lunde og Ulefoss skolemusikk. Telefoner og meldinger har strømmet på fra inn- og utland etter tildelingen fra Sparebankstiftelsen Telemark - Holla og Lunde fredag kveld.

– Vi har ikke hørt om noen som har fått så mye på en gang, sier han.

Ser på instrumenter

Tirsdag kveld var første øvingskveld for de glade musikantene. I det TA kommer inn ser dirigenten, Kasper Hilsen og Ine Røsvik Thorsen på pc-en. Nå er valget blant instrumenter så uendelig mye større.

– Tøff den der, kommenterer de.

Dirigenten er fortsatt i en gledesrus.

– Dette er bare noe som skjer en gang i livet.

Full klaff på søknad

Korpset trengte desperat nye instrumenter, og en søknad ble sendt inn til stiftelsen.

– Jeg summerte opp det vi trengte av nye instrumenter. Jeg landet på 1 068 000, det ble rundet opp til 1 070 000. Vi fikk 2000 mer, så nå lurer vi fælt på hva vi skal bruke de tusenlappene til. Kanskje skal vi kjøpe kaker, spør han og ler.

Feiringen blir uansett utsatt en liten stund.

– 10. desember, da er vi ferdige med juleforestillingen. Da blir det nok litt feiring.

Brannslukking

Korpset kan nå bytte ut instrumenter ovenfra.

– Det vi har gjort fram til nå har vært brannslukking, vi skraper sammen til det vi har råd til. Eller at vi kjøper så mange at det blir billig. pr. instrument. Men det betyr at vi hele tiden ligger på etterskudd, forklarer han.

Korpset har noen ganske få gode instrumenter.

– Innimellom har vi noe bra. Men nå kan vi sette strek over det som er mindre bra, og så kan vi legge lista så alt blir bra. Dermed slipper vi den situasjonen at bare en får et nytt instrument, mens en annen må vente, fordi vi ikke har råd.

På scenen i Ulefoss samfunnshus fredag sammenlignet han dårlige instrumenter med det å spille fotball uten luft.

– Jeg var litt i ørska på scenen. De som har spilt noen år i hovedkorpset merker forskjellen på et bra og et dårlig instrument. De som får et bra instrument blir enda mer motivert, får raskere progresjon og enda mer spilleglede.

Han mener også at det kan være avgjørende for om de fortsetter eller ei i tidlig alder.

– I den alderen kan det være helt krise om en knapp på trompeten blir borte. For oss som har spilt noen år, betyr sånt mindre, slår han fast.

Slipper å låne

Tidligere har korpset lånt mange instrumenter fra Korpsnett.

– Det er billigste sort instrumenter. Det er kinavare, som det koster mer å reparere enn å kjøpe nytt, forklarer han.

Men hvor mange instrumenter er det mulig å få for ca. en million kroner?

– Det har flere spurt om. Vi kan kjøpe ett, en skikkelig rå hardingfele eller noen andre supergreier. Eller vi kan kjøpe 400. Men det vi skal gjøre er å kjøpe bra instrumenter, noen som er over snittet og bra nok.

Et godt eksempel er slaginstrumenter.

– Det er helt konkret instrumenter vi ikke har. Her har vi hummer og kanari som noen må gå med. Noe slutter fordi det er vondt å gå med. Vi har en barytonsaksofon som har vært inn og ut på service. Den koster 60 000 og er et løft vi vanligvis ikke kunne tatt. Resultatet blir også et uoversiktlig lappeteppe som materialforvalterne skal holde en oversikt over.

Bakke tror også eierforholdet blir sterkere med fine instrumenter.

– Det kan løfte eierforholdet til hver enkelt. Sitter du med et rakleverk, så betyr det ikke så mye. Men sitter du med en Rolls Roys-utgave bryr du deg mer.

En ny hverdag

For Ine og Kasper blir det en ny hverdag. Før og etter milliongaven.

– Det er kjempefint å få nye instrumenter. Det merker vi godt. Det gjør noe med hele korpset, og det er veldig spennende, sier Kasper som har sett på et trommesett som virker veldig lovende.

– Det er kjempemoro. Dette er en ny hverdag, nå kan vi se på Chimes og andre typer rørklokker, forteller Ine.

John Trygve Bakke har vært dirigent for korpset i fem år, tror han.

– Jeg er ikke helt sikker, jeg tror det. Jeg tenker bare framover. Båten går, og jeg står ikke bak og ser på kjølvannet. Jeg ser framover, men en skal likevel ikke være helt historieløs.

Slått sammen

Korpsene har som fotballen vist veien fram til samarbeid i kommunen. Lunde og Ulefoss skolemusikk begynte tidlig på den tanken.

– Vi har vært slått sammen siden 2018. Vi gjorde det før fotballen, men det kan ha vært andre også som har gjort det tidlig. Men allerede tidlig på 2000-tallet spilte vi sammen, forteller de.

Leder Hans Gunnerud Jørgensen skryter av dirigentens betydning for korpset.

– Vi er veldig privilegerte som har John Trygve som dirigent. Han betyr veldig mye for korpset, men også mye for lokalsamfunnet. Han står på og gjør et arbeid langt utover det vi kan forvente av en dirigent og brenner for dette. Han vil det beste hele tiden.

– Ganske uvirkelig

Milliongaven betegner han som ganske uvirkelig.

– Det er sånt du håper på, men det er litt vanskelig å tro at det faktisk blir realisert. Det vil gi oss et kjempeløft, mener han.

Jørgensen har nylig gitt seg som lokalpolitiker i en kommune med en skakkjørt økonomi.

– Jeg klarer ikke å se at det var en annen måte å få penger enn gjennom sparebankstiftelsen. Og vi kunne ikke fått noe annet som er i nærheten av dette. Vi er veldig privilegerte som har denne sparebankstiftelsen.

Åtte millioner ble delt ut totalt sist fredag. I snitt vil det si at omtrent hver innbygger fikk over 1000 kroner, om det hadde blitt delt på alle (1230 for å være helt nøyaktig)

– Det er veldig bra. Det er egentlig vanskelig å forstå hvor betydningsfull den stiftelsen er.

Skulle bare spille

Søknaden de sendte, handlet om å tørre, tror han.

– Samtidig var det et reelt behov vi søkte om. Vi testet ikke hvor mye vi kunne få. Vi var på ingen måter sikre på at det var mulig å gjennomføre.

Korpset var til stede først og fremst på festkvelden for å spille, ikke for å motta en pengegave.

– Vi syntes det var hyggelig å bli spurt, så vi også kunne bidra på vår måte.

Artikkeltags