Nå skal disse ta i bruk nødnettet

ØVELSE, ØVELSE, ØVELSE: Demonstrasjon av det nye digitale nødnettet hvor det var brann- og redningsøvelse. Her med rendingsmannskaper i arbeid med skadet person.
Foto: LINN CATHRIN OLSEN / SCANPIX

ØVELSE, ØVELSE, ØVELSE: Demonstrasjon av det nye digitale nødnettet hvor det var brann- og redningsøvelse. Her med rendingsmannskaper i arbeid med skadet person. Foto: LINN CATHRIN OLSEN / SCANPIX Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

TELEMARK: Brannvesenet og politiet har allerede begynt å bruke det nye nødnettet. Til høsten går ambulansepersonell over til kommunikasjonsløsningen.

DEL

I fjor høst gikk nødetatene i fylket over til det nye nødnettet, bortsett fra ambulansene. Ett år senere skal de gå bort fra de såkalte politiradioene, som den vanlige mann i gata kunne lytte på, til det sikre nettet som hindrer tyvlytting.

September

Det er i begynnelsen av september det ventes at 350 ambulansearbeidere i Telemark og Vestfold skal ta i bruk det digitalbaserte kommunikasjonssambandet.

- Vi regner med at nødnettet går på lufta for AMK og ambulanseoperatørene for fullt i begynnelsen av september. Men ambulanseoperatørene i Vestfold og Telemark og AMK-sentralen i Tønsberg har allerede fått testet nødnettet i en rekke skarpe utrykninger der de har samarbeidet med brann - og politietatene, sier Petter Gjertsen, prosjektleder for nødnettsatsingen i Vestfold og Telemark.

I tillegg til ambulansepersonell, vil akuttmottakene og legevaktene ta nødnettet i bruk. Totalt skal det være snakk om 1200 personer som har fått opplæring i kommunikasjonsløsningen i de to fylkene.

Tyst

For nødetatene betyr dette at det blir enklere å samarbeide. For alle oss andre gjør kodingen av systemet at nødetatene kan snakke uten at noen andre hører på dem.

- I motsetning til tidligere da det var mange hull i dekningen, blir vi nå i stand til kommunisere på nødnettet overalt. Etter hvert kan vi kommunisere med sykehus og legevaktansatte og de andre nødetatene på et avlyttingssikkert nett. Dette er et system vi vet vil bli tryggere og bedre for alle parter og som vi har ventet på lenge sier Helge Olsen som er leder for FOU- Beredskapsseksjonen i Prehospital klinikk.

Tidligere i år ble det kjent at utbyggingen av nødnettet på Sørlandet, Vestfold og Telemark ble forsinket med ett år, grunnet datafeil.

Men ifølge Sykehuset Telemarks nettside skal det meste være rettet opp, og den nye planen er å forholde seg til oppstart høsten 2015.

Artikkeltags