Det forteller helsesøster Therese Tangen til TA, torsdag.

Fenomenet med å dele dristige bilder på det sosiale mediet Snapchat har blitt omtalt av andre medier i de største byene. Og nå har trenden kommet til Telemark. Den siste tiden har den telemarksbaserte Snapchat-kontoen vokst, og det deles mangfoldige bilder og videoer av kontoens følgere på «My story»-funksjonen.

I løpet av det siste døgnet TA har fulgt delingstjenesten har mye av det som har blitt delt vært uskyldige bilder fra elever som kjeder seg på skolen, til avkledde jenter.

TA har vært i kontakt med eieren av den omtalte gruppen, og han underskreker at det aldri legges ut bilder av mindreårige på kontoen. Kontoen ble opprettet for å være en lokal versjon av liknende kontoer fra andre byer, der det også deles humoristiske bilder og videoer. 

- Bekymringsverdig

Helsesøstrene ved Porsgrunn videregående skole, helsesøstre ved noen av ungdomskolene i byen, samt rusfri ungdom forteller til TA at de stadig er i kontakt med ungdom som har vært i situasjoner hvor bilder har blitt delt på nett. De bekrefter at den nye Snapchat-trenden som har kommet til Telemark er ukjent for dem.

- Vi ser på dette med bekymring. Vi jobber daglig med ungdom og dette er noe vi ikke har hørt om her, og da har nok ikke foreldrene hørt noe om dette heller, forteller helsesøster Therese Tangen ved Porsgrunn videregående skole til TA.

I utgangspunktet er de mest intime bildene anonyme, ansiktsløse og ikke-identifiserbare. Men helsesøster råder likevel ungdom til å ikke dele slike bilder på sosiale medier.

- Vi ser at slike saker blir store og komplekse, og oppfordrer derfor ungdom til å si fra. Og at foreldre også bryr seg, og følger med. Ruller dette og går, så blir det stort og det blir mange som eier et materiale av bilder som man mister kontroll over, forteller Tangen og legger til:

- Vi sitter ofte i samtaler med ungdom som lurer på hvorvidt andre sitter på materiale av dem, og hvor det blir brukt.

Barneskole

På tjenesten som TA har fulgt kan det se ut til at det er eldre ungdom som deler bilder av seg selv og deres hverdag. Men helsesøsteren forteller at de har vært borte i situasjoner hvor barn helt nede barneskolen deler lettkledde  bilder.

- Dette er et fenomen som starter helt nede i barneskolen, hvor barn helt ned i 10-årsalderen delte nakenbilder på skoler i Porsgrunn, forteller Tangen.

- Virker ikke farlig

Snapchat

  • Snapchat er en mobilapplikasjon for deling av bilder og video.
  • Ved hjelp av tjenesten kan brukerne ta bilder, spille inn video, dele historier, legge til spesialeffekter (tekst og tegning), og sende sine bilder eller videoer til en egen kontrollert liste over mottakere.
  • Bildene og videoene som blir sendt blir kalt for snaps.
  • I oktober 2013 lanserte Snapchat en ny funksjon som lar brukerne fortelle en kontinuerlig historie med sine bilder og videoer, som blir kalt Snapchat Stories (på norsk «tidslinje»). Med denne funksjonen kan brukerne publisere en rekke bilder og videoer til forskjellige tidspunkt, som deretter blir satt sammen til en serie av bilder og filmer. Denne serien kan alle på kontaktlisten se så mange ganger de vil iløpet av 24 timer.

(Kilde: Nordlys.no)

Berit Skog er førsteamanuensis i sosiologi ved NTNU i Trondheim og forsker på ungdoms bruk av sosiale medier – blant annet Snapchat. Hun forteller at det å dele intime bilder på sosiale medier er en trend.

- Hvorfor velger ungdom å eksponere seg på denne måten?

- Det ene er tilgangen på teknologi og Snapchat som fenomen. Snapchat appellerer til det impulsive, til øyeblikkstankegangen. Det er litt «yes-faktor». Det er oppstått en posørtrend i sosiale medier, hvor man fronter seg selv og kroppen sin gjennom å dele «selfies». I tillegg kan slike grupper danne en gruppementalitet, og da virker ikke så farlig å sende slike bilder, sier Skog.

Utfordrende

Men slike impulsive valg som man kan ta i ungdomsalderen kan få alvorlige konsekvenser senere i livet. Bildene som deles, for eksempel på Snapchat, kan kopieres og deles videre. Det bekrefter leder for forebyggende seksjon ved Grenland politistasjon.

- De tenker ikke over at det øyeblikket de har delt et bilde så har det potensiale for å bli spredt over hele verden i mangfoldige år. Det er en utfordring, forteller John Eivind Ullenes til TA.

Han legger til at politiet i Telemark nylig var i en situasjon hvor de måtte bistå en som nå sliter med at intime bilder fortsatt ligger tilgjengelig på nett.

- Det finnes bilder der ute av folk som må lide for det i mange år etterpå. Det er ikke lenge siden en person var innom. Jenta hadde gitt fra seg bilder for flere år tilbake, som fremdeles gjorde hennes hverdag nærmest uutholdelig.

Ullenes råder derfor ungdom til å la vær å dele intime bilder på sosiale medier.

- Vi ser det at veldig ofte er det lite gjennomtenkt, de aner ikke rekkevidden. Hva de har satt i gang og de aner ikke konsekvensen av det, sier Ullenes før han avslutter:

- Først og fremst er det et foreldreansvar, også blir det vårt ansvar når de går over grensene.