Gå til sidens hovedinnhold

Nektes støtte til operasjon for Ronny

Artikkelen er over 17 år gammel

PORSGRUNN: Norske leger mener Ronny Flenmoren fra Porsgrunn har alvorlige hjerneskader, og har gitt opp videre behandling. Legene ved en tysk klinikk mener imidlertid 26-åringen har en skade i nakken, og at en enkel operasjon kan gjøre han helt frisk. Legestriden fører til at Ronnys foreldre må betale den kostbare operasjonen selv.

I snart to år har Ronny ligget hjelpeløs på Mule sykehjem i Porsgrunn etter en alvorlig trafikkulykke. Den da 24 år gamle mannen pådro seg så omfattende skader i kollisjonen at han i dag er hundre prosent pleietrengende. Maten får han gjennom en sonde, og hans eneste mulighet til å kommunisere med omverden er å bevege øynene. Et par timer hver dag får han komme opp og sitte i rullestolen. Resten av døgnet tilbringer han i sengen.

NEKTER Å GI OPP

Legene ved Sykehuset Telemark mener Ronny har pådratt seg store hjerneskader, og ser i dag ingen mulighet for at tilstanden kan bedre seg. 26-åringens familie nekter imidlertid å godta at sønnen skal være lenket til sykesengen resten av sitt liv.

- Jeg har aldri trodd på at Ronny er alvorlig hjerneskadd. Jeg ser det i øynene hans. De er så klare. Jeg tror han oppfatter det meste av det som skjer rundt han, sier Ronnys mor Brit Knutsen.

Gjennom media ble familien i fjor oppmerksom på en klinikk i Tyskland, som har spesialisert seg på nakkeskader. I januar tok de med seg Ronny til Tyskland, og de tyske legene som har undersøkt han mener en operasjon kan gjøre ham helt frisk igjen.

- Tyskerne mener det ikke dreier seg om alvorlige hjerneskader, men en nakkeskade som har ført til lammelse i resten av kroppen. De tror et enkelt inngrep, kombinert med systematisk trening, kan gjøre at han kan fungere normalt igjen, sier Ronnys far, Helge Flenmoren.

MÅ BETALE SELV

Familien er nå fast bestemt på å gjennomføre operasjonen, og om to uker tar de Ronny med seg til Tyskland. Regningen på rundt 230 000 kroner må de imidlertid betale selv. Fordi de norske legene ikke har noen tro på at operasjonen vil bli vellykket, nekter de å gi den anbefalingen som er nødvendig for at familien skal få dekket utgiftene til operasjon i utlandet.

Helge Flenmoren legger ikke skjul på at familien føler seg sviktet av det norske helsevesenet, og mener det nå har gått prestisje i saken fra helsemyndighetenes side.

- Vi har følt oss motarbeidet i hele denne prosessen. Etter at vi kom hjem fra Tyskland tok vi igjen kontakt med legene til Ronny og presenterte resultatet av undersøkelsene, men de står på sitt. De nekter å innrømme at de kanskje har tatt feil. Det er helt utrolig arrogant, og en stor ekstrabelastning for hele familien, sier han.

OPTIMISTER

For å finansiere sønnens operasjon har familien vært nødt til å pantsette huset, og ta opp kassakreditt. De mener det er urimelig at pårørende må betale regningen for kostbare operasjoner i utlandet fordi norske leger har gitt opp å behandle pasienten.

- Det er selvsagt mulig at denne operasjonen blir mislykket, men det er helt horribelt at de ikke vil forsøke alle muligheter for å gjøre han frisk. Vi har ingen ting å tape på å gjennomføre denne operasjonen. Det kan uansett ikke bli verre enn det er i dag, sier Flenmoren.

Familien er svært optimistiske foran turen til Tyskland. Selve inngrepet er gjort på to timer, og legene mener de allerede etter noen dager vil kunne fastslå om operasjonen har vært vellykket.

- Vi er veldig optimistiske. Det er vi nødt til å være. Vi har ikke råd til å la denne sjansen gå fra oss, sier Brit Knutsen.