Nekter å jakte på gaupe

TRYGG: Mye tyder på at gaupene i deler av Telemark går en trygg vinter i møte. Jegere nekter nå å drive gaupejakt.

TRYGG: Mye tyder på at gaupene i deler av Telemark går en trygg vinter i møte. Jegere nekter nå å drive gaupejakt. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

NOTODDEN: Måten Miljøverndepartementet beregner og tolker gaupebestanden, har fått garvede jegere til å nekte å drive gaupejakt neste år.

DEL

På et møte mellom Telemark Bonde- og Småbrukarlag og Jaktutvalget i Notodden Jeger og Fiskerforening mandag kveld, kom det klart fram at jegerne i foreningen vil boikotte sporing og jakt på gaupe i 2013.

- Det kan komme til å bety rasering av deler av saunæringa, sier Svein Arvid Tørre. Han er fylkessekretær i Telemark Bonde- og Småbrukarlag.

- VIL BOIKOTTE

Mye tyder på at gaupene i deler av Telemark går en trygg vinter i møte dersom jaktutvalget i Notodden Jeger og Fiskerforening får bestemme.

- Vi har nå oppfordret til boikott av hele gaupejakta. Grunnen til dette er måten Miljøverndepartementet håndterer gaupeforvaltninga på. Vi som kjenner til gaupebestanden innen vårt område, vet at antall gauper er langt høyere enn de tall departementet opererer med. Derfor vil vi i 2013 nekte å drive gaupejakt innen jaktområdet «Øst 4» som det heter. Det er et område som dekker Tinn, Seljord, Hjartdal, Notodden, Bø og Sauherad. Uten gaupejakt vil saunæringa garantert bli hardt rammet. Det ønsker vi slett ikke. Derfor går vi altså drastisk til verks med å vise vår sympati med sauenæringa, sier Knut Bondal som er leder for jaktutvalget.

- Vi stoler langt mer på tallene som de lokale rovviltnemdene har kommet med. Nå har de blitt overstyrt av noen teoretiske takseringsformler som ikke holder mål. Da er dette vår måte å si klart i fra. Dessverre kan det komme til å ramme sauenæringa hardt, sier Bondal.

FRYKTER RASERING

Selv om rovdyr og jaktkvoter er et betent tema i Norge, sier Svein Arvid Tørre;

- Vi er på ingen måte rovdyrhatere. Det er et stempel som ofte settes på oss som driver med sauenæring. Sånn er definitivt ikke. Men når vi vet og blir fortalt at gaupebestanden øker dramatisk uten at jaktkvotene øker tilsvarende frykter vi at store deler av sauenæringa vil bli rasert. I alle fall de som har sauene gående i lavlandet. Fra før av vet vi at enkelte områder har hatt sauetap helt opp i 30 prosent. Da sier det seg selv at flere i næringa vil måtte gi opp. Så rart det kan høres, så setter vi stor pris på at garvede jegere nå vil boikotte gaupejakta. Det tror vi kanskje vil få byråkratene på andre tanker, sier Svein Arvid Tørre.

- Vi som jegere ser at det voksne antall gauper forsyner seg grådig av rådyr. Med mindre antall rådyr tilgjengelig, vil gaupene med stor sannsynlighet gjøre store innhogg i saueflokkene. Vårt håp er at departementet snarest mulig snur og overlater taksering og registrering til de lokale rovviltnemdene. Først da vil vi kunne få korrekte tall om hvor mye gauper det er i Telemark, sier gaupejeger Tore Haugan.

- VIL GJØRE DET VERRE

- Å boikotte gaupejakta vil bare slå tilbake på sauebøndene og jegerne, sier sauebonde Håvard Jønnardalen. Han får støtte av Jørund A. Ruud som leder den regionale Rovviltnemnda.

Sauebonden i Flatdal har mange ganger fortvilt etter at gaupa har forsynt seg av saueflokken hans.

Både Jønnardalen og fungerende leder i Telemark sau og geit, Jon Aslak Austjorde, mener jegerne retter skytset feil vei når de vil boikotte jakta som protest mot den fastsatte kvoten.

- Frustrasjonen over kvoten som departementet har vedtatt, er jeg helt enig i. Men å boikotte jakta slår tilbake på oss som driver med dyr. Da blir problemet bare verre. Det er sånn i verden at du kan være så uenig at du griner blod, men det går ikke med annet enn forhandlinger og diplomati for å få folk til å skjønne problemet, sier Jønnardalen.

- Boikott er en ingen god løsning. Men det er viktig at rovviltnemnda får gjennomslag i departementet, støtter Austjorde i Telemark sau og geit.

- OVERRASKENDE

Jørund A. Ruud er leder av den regionale rovviltnemnda for Telemark, Buskerud, Vestfold og Aust-Agder. Han mener også jaktboikotten er feil måte å gå fram på.

- Det er på en måte å lage ris til egen bak. Dette betyr jo at bestanden vil øke, og det er stikk i strid med det jegerne og sauebøndene jobber for. Frustrasjonen har vært stor, men at et jaktlag velger å boikotte jakta er en overraskende reaksjon, sier Ruud.

VEDTA NY KVOTE

I januar ble det klart at Miljøverndepartementet halverte gaupekvoten som den regionale rovviltnemnda hadde vedtatt, fra 32 til 16 gauper.

Det skapte sterke reaksjoner fordi departementet valgte å bruke en ny prognosemodell som ikke tok hensyn til de faglige vurderingene gjort ut ifra observasjoner lokalt.

Rovviltnemnda mente at omgjøringen undergravde deres autoritet, og at det var et klart brudd på rovdyrforliket.

- Det var veldig spesielt at kvoten ble halvert. Det hender at klager blir tatt til følge, men en så dramatisk reduksjon som dette, tror jeg aldri at jeg har opplevd før, sier Jørund A. Ruud.

I november skal den regionale rovviltnemnda vedta gaupekvoten for 2013. Ruud tror ikke departementet kommer til å overstyre rovviltnemnda slik denne gangen.

- Det ville forbause meg, sier han.

Artikkeltags