- Det strupetaket var så ekstremt hardt at jeg trodde at min siste time var kommet. Som et siste signal da slår jeg hånda i gresset for å vise at nå orker jeg ikke mer. Jeg var ganske sikker på at min siste time var kommet - jeg tenkte på mine barn og at nå var tida mi over, sa 39-åringen, da han forklarte seg mandag formiddag i Nedre Telemark tingrett.

Kun en av de tiltalte erkjenner straffskyld for å ha utøvd vold mot 39-åringen.

En av de tiltalte 18-åringene er en kjent idrettsutøver som har bemerket seg i en idrett som krever stor fysisk styrke. Denne 18-åringen nekter for at han har utøvd noe vold, men erkjenner straffskyld for å ha unnlatt å hjelpe 39-åringen.

To andre 18-åringer erkjenner også straffskyld for at de unnlot å hjelpe den fornærmede, mens en 17-åring nekter straffskyld.

Unge tiltalte

På tiltalebenken sitter seks unge menn fra Grenland. Fire er 18 år, en fyller straks 18 år, mens en er 17 år gammel. Men da hendelsen skjedde var fem av de seks tiltalte 17 år, mens en var 16 år. De er alle tiltalt for å ha sparket og slått 39-åringen, som endte opp med en alvorlig skade under høyre øye. Subsidiært er de tiltalt for å ha unnlatt å hjelpe en person som var i "åpenbar fare for å miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp og helse."

Voldsepisoden skjedde sent om kvelden på nyttårsaften i fjor, i et boligfelt i Skien. En ungdomsfest hadde kommet ut av kontroll, etter at mange uinviterte ungdommer dukka opp. Huseieren var selv på fjellet, men han hadde ringt og spurt 39-åringen og annen en kamerat om å avslutte ungdomsfesten. 

- Jeg sier ja til det, sa 39-åringen, som satt i et rolig familieselskap og hadde drukket svært lite og var tilnærmet edru. 

- Mange ungdommer

Sammen med en annen kamerat gikk han til huset i 23-tida nyttårsaften i fjor.

- Vi så jo at det var mye folk i huset, mange ungdommer, også på utsiden av huset. Vi ringte først politiet, men de hadde ikke tid til å komme på dette tidspunktet. Så de ber oss gå inn og heller ringe hvis vi trenger assistanse, sa 39-åringen.

Han og kameraten kom fra hverandre i huset, hvor det først var flere ungdommer som adlød beskjeden om at festen er slutt og at de må gå ut. 

Men inne i et rom møter han på en aggressiv ung mann, som nekter å forlate festen.

39-åringen forteller at han blir dytta, at en annen ungdom forsøker å komme imellom, før han forstår at han må komme seg ut. I retten forklarte 39-åringen at han løper rundt 250 meter fra huset, før han sklir på strøgrus og blir tatt igjen. Der blir han tildelt flere slag, spark og et kvelertak, før overfallsmennene gir seg og stikker. 

- Jeg løper rett hjem, sier 39-åringen, som var delvis sykemeldt i flere måneder etter hendelsen. 

Han ble kjørt til sykehus, og senere operert på Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål, 2. januar. I retten forklarte 39-åringen at han sliter med ettervirkningene av voldsepisoden.

- Psykisk har det vært tøft. Jeg har holdt meg mest mulig unna offentlige steder. Det tok tre måneder før jeg var på nærbutikken sammen med andre, sa 39-åringen.

- Fullt kaos

Den 18 år gamle tiltalte som erkjenner straffskyld, sa i retten at han ikke husker alle detaljer, men at han ikke tviler på det den fornærmede har forklart.

18-åringen sa at han hadde oppfattet at 39-åringen dytta til ham inne i huset, og at han da dytta tilbake, før det kom noen imellom.

- Da ble det fullt kaos. Han (den fornærmede 39-åringen) løper ut, jeg løper etter. Jeg ser han foran meg, og enten så detter han, eller så får jeg tak i ham - jeg husker ikke, sa 18-åringen, som ikke kunne huske voldsepisoden i detalj. 

Det er to aktorer i saken, politiadvokatene Julie Marie Sandvik og Christine Kruse i Sør-Øst politidistrikt 

Politiadvokat Julie Marie Sandvik sa i sitt innledningsforedrag at det var mellom 50 og 60 ungdommer på festen som kom ut av kontroll. 

Det er satt av fire dager til rettssaken, hvor sorenskriver Jahn Mydland er administrator. Trond W. Andersen er bistandsadvokat for den fornærmede 39-åringen.