Gå til sidens hovedinnhold

Full mann i elektrisk rullestol krasjet inn i bil

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Da en bilist så en mann i elektrisk rullestol i ferd med å krysse veien, bremset han ned og stanset med god avstand til fotgjengerfeltet. Men istedenfor å krysse veien, smalt den fulle mannen i rullestol rett inn i bilen.

Da en politibetjent kom til stedet få minutter etter kollisjonen, klarte han ikke å få stort ut av mannen i rullestol, siden han var svært full.

Politibetjenten forklarte i retten at det eneste mannen i rullestol sa var at bilisten han hadde kollidert med var en idiot. Og i kurven til rullestolen lå det 10 ølbokser.

– Full og snøvlete

Politibetjenten var ett av vitnene som nylig forklarte seg om hendelsen i Nedre Telemark tingrett, da den 62 år gamle rullestolbrukeren sto tiltalt for uaktsomhet i trafikken med elektrisk rullestol. Fyllekjøringa skjedde i nedre del av Telemark om ettermiddagen 28. september i fjor.

Bilisten som fikk skader på bilen sin sa at han hadde observert mannen i elektrisk rullestol, og at han stanset to-tre meter foran fotgjengerfeltet. Og ifølge bilisten hadde mannen i rullestol først kjørt ut i fotgjengerfeltet, før rullestolen plutselig svingte brått og traff bilen. Bilisten ringte da til politiet, som kom raskt til stedet.

Politibetjenten som vitnet sa at mannen i elektrisk rullestol var svært full og snøvlet, og at det var vanskelig å få noe ut av ham. Blant annet måtte han spørre om personalia seks ganger.

Nektet all skyld

Bilisten som fikk skader på bilen forklarte i retten at støtfangeren måtte byttes og lakkeres, og at han hadde betalt 3000 kroner i egenandel på forsikringa. Den totale summen for skaden, som forsikringsselskapet betalte, kom på drøye 12 000 kroner.

Rullestolbrukeren selv nektet straffskyld da han forklarte seg i retten, og han nektet for at det kunne være han som var borti bilen. På direkte spørsmål så innrømmet han at han hadde vært full under hendelsen.

Dommerfullmektig Vegard Rosenvinge Lauvdahl bemerker at rullestol ikke skal regnes som et kjøretøy, og han er derfor enig med påtalemyndigheten at 62-åringen ikke kan straffes for fyllekjøring, selv om det er klare holdepunkter for at han var påvirket over lovlig grense.

Men retten mener det er utvilsomt at 62-åringen har opptrådt uaktsomt.

62-åringen er dømt til å betale en bot på 4500 kroner. Hvis ikke boten betales, så venter ni dager i fengsel. I tillegg må han betale 3000 kroner i erstatning til bilisten, samt 1500 kroner i saksomkostninger.

Retten har i skjerpende retning lagt vekt på at 62-åringen tidligere er dømt to ganger for fyllekjøring med bil, og det vises til at fyllekjøringa med rullestol i noen grad må ses på som en liknende handling.