Næringslivstopp som fyllekjørte: Her er dommen

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Næringslivstoppen som tilsto fyllekjøring er idømt en bot på 250 000 kroner. Tingrettsdommer Berit Nerva mente at påtalemyndighetens forslag på 900 000 kroner var altfor høyt.

DEL

Den profilerte næringslivstoppen fra Grenland er dømt til 18 dagers betinga fengsel med ei prøvetid på to år. Han er idømt en bot på 250 000 kroner og fradømt førerretten for en periode på 15 måneder, med fratrekk av perioden som lappen har vært beslaglagt. Når perioden er over må han avlegge full ny førerprøve for å få lappen tilbake.

Dommen fra Nedre Telemark tingrett ble avsagt tirsdag ettermiddag. TA har tidligere meldt at næringslivstoppen risikerte en rekordhøy bot i landssammenheng, og Varden.no meldte i forrige uke at påtalemyndigheten la ned påstand om en bot på hele 900 000 kroner. Tingrettsdommer Berit Nerva i Nedre Telemark tingrett mener imidlertid at dette bøteforslaget var for høyt.

– Atypisk inntektsforhold

– Det er vanskelig å finne direkte sammenlignbar rettspraksis. Retten er for øvrig ikke kjent med at det er avsagt noen dom i Norge der man har idømt en bot i den størrelsesorden som påtalemyndigheten har foreslått i denne saken, heter det i dommen.

Bøtenivået for fyllekjøring er normalt halvannen ganger brutto månedsinntekt. Næringslivstoppen hadde i fjor rundt 500 000 kroner i lønn, men har i tillegg hatt kapitalinntekter. I fjor tok han ut et utbytte på flere millioner kroner. Han eier flere eiendommer, men har samtidig stor gjeld.

– Retten legger til grunn at det foreligger et atypisk inntekts- og formuesforhold i saken, og at man ved utmåling av boten ikke utelukkende kan se hen til siktedes bruttolønn, heter det blant annet i dommen.

Kjørte uten lys om natta

Det var natt til 28. mai i år at næringslivstoppen ble stanset for fyllekjøring i Skien. Han hadde 0,68 i promille, og erkjente straffskyld da han møtte i retten i forrige uke.

I dommen kommer det fram at næringslivstoppen ble stanset den aktuelle natta fordi han kjørte uten lys i nærheten av Skien sentrum. Han skulle kun kjøre en strekning på halvannen kilometer, og det skjedde ingen konkrete faresituasjoner under kjøreturen.

Retten har i formildende retning lagt noe vekt på at tiltalte har avgitt uforbeholden tilståelse og samtykket til tilståelsesdom.

Artikkeltags