Ble uvenner på «venners venner–fest»

FORSVARER: 46-åringens forsvarer, advokat Andreas Nyhaug, sier at dommen vil bli anket.

FORSVARER: 46-åringens forsvarer, advokat Andreas Nyhaug, sier at dommen vil bli anket.

SKIEN: En 46-åring trakk seg først vekk da en mann kalte ham for «kjeltring» på en fest. Men da den andre festdeltakeren klappet til kona hans og slang ei venninne over et bord, var 46-åringens toleransegrense nådd.

DEL

46-åringen skallet da ned den andre festdeltakeren, som fikk slått ut en tann og løsnet en annen tann, i tillegg til at han fikk et kutt i leppa.

– Han trua meg

Åstedet for voldsepisoden var en såkalt «venners venner-fest» i et leid klubbhus i Skien natt til 2. april i år. Noen av festdeltakerne måtte nylig oppsummere deler av festen i Nedre Telemark tingrett.

Den tiltalte 46-åringen nektet straffskyld, og han forklarte at den fornærmede mannen tidligere på kvelden hadde kalt ham for «kjeltring», samt trua med at han skulle ta både ham og familien hans. 46-åringen hadde da trukket seg unna. Videre forklarte 46-åringen at kona hans senere på kvelden kom og fortalte at hun hadde blitt klappet til to ganger med flat hånd av den fornærmede, samt at ei venninne hadde blitt slengt over et bord.

46-åringen innrømmet at det da hadde svartnet for ham, og at han hadde skallet til den fornærmede.

Både 46-åringens kone og venninna deres bekreftet 46-åringens versjon i retten. Den fornærmede mannen selv nektet for at han hadde vært voldelig mot 46-åringens kone og venninna deres, men han sa også at det var deler av kvelden han ikke husket, noe han mente skyldtes nedskallinga. Alle de involverte hadde vært berusa på festen.

Forståelig at han reagerte

En vakt forklarte i retten at det hadde vært en høylytt krangel mellom 46-åringen og den fornærmede, og at han da hadde geleidet den fornærmede ut. Vakten fortalte at 46-åringen så hadde kommet etter og skallet ned den fornærmede.

Sorenskriver Jahn Mydland og meddommerne Susanne Høgli Aas og Nils Rune Midtbøen legger til grunn at versjonen til 46-åringen, kona hans og deres venninne mest sannsynlig stemmer, selv om ingen andre vitner kunne bekrefte at den fornærmede hadde vært voldelig.

Retten mener imidlertid at 46-åringen ikke befant seg i noen nødvergesituasjon, siden vakten allerede hadde avbrutt krangelen og tatt med seg den fornærmede ut da han skallet ham ned. Retten legger til grunn at kroppsskade normalt straffes med minst fem måneders ubetinga fengsel.

– På den annen side er det fullt forståelig at tiltalte reagerte på hva ektefellen hadde vært utsatt for. Dette tilsier etter rettens syn at straffen bør reduseres noe fra det nevnte utgangspunktet, heter det i dommen.

– Dommen blir anket

Nedre Telemark tingrett har dømt 46-åringen til 120 dagers ubetinga fengsel, samt til å betale 6475 kroner i erstatning til den fornærmedes tannlegeutgifter og 5000 kroner i saksomkostninger.

Advokat Andreas Nyhaug, som forsvarte 46-åringen, sier at dommen vil bli anket.

– Men vi har ikke bestemt oss for om den vil bli anket på bare straffeutmålinga eller om hele dommen blir anket, sier Nyhaug.

Artikkeltags