- Nå må alle useriøse jegere snarest lukes ut

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet. Foto: Naturvernforbundet

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet. Foto: Naturvernforbundet

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Naturvernforbundet er sterkt bekymret for det de mener er en svært høy skadeskytingsprosent på ulv og andre rovdyr.

DEL

- Nå må alle useriøse jegere snarest lukes ut.

Det sier biolog, og fagleder i naturmangfold hos Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes, i en mail til TA lørdag kveld.

Fredag ble det antatt at en ulv var blitt skadeskutt under jakt i Nissedal. Det ble løsnet skudd mot ulven, men skuddet satt ikke slik det var ment, og ulven løp avgårde. Siden ulven var i bevegelse da skuddet falt, var det usikkert om den hadde blitt truffet.

Det ble funnet blod og hårrester på skuddstedet, og det ble iverksatt ettersøksjakt for å forsikre seg om ulven var skadet etter ei.

Les saken. Friskmelder skadeskutt ulv

Søket ble avsluttet lørdag ettermiddag uten at ulven var blitt funnet, men rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn, Espen Marker, opplyste til TA at de hadde friskmeldt ulven.

Håpnes sier ulven i Nissedal er siste tilskudd i en lang rekke saker.

- Nylig ble en genetisk svært viktig ulv skutt ulovlig i Trysil. Jevnlig meldes det om krypskyting av rovdyr. Dette viser at lisensjakt på rovdyr må stanses i den form den foregår i dag. Nå slippes det til en andel svært useriøse jegere, og siden fellingslag og jeger-orgnasiasjoner ikke greier å rydde opp, må myndightene ta ansvar og stanse all lisensjakt på rovdyr i sin nåværende form. Nå må de verste aktørene lukes ut snarest, og i verste fall miste retten til å jakte, sier Håpnes.

UKULTUR OG TVILSOM ETIKK

Naturvernforbundet mener jegerne må ta et mye større ansvar for å luke ut de useriøse aktørene, og mener slik ulvejakta i Telemark synes å ha vært gjennomført, setter jegerne og jaktutøvelsen i et tvilsomt lys.

- Her må jegerorganisasjonene og myndighetene ta et alvorlig oppgjør med en ukultur og tvilsom etikk. Og dette er ikke første gang det skadeskytes ulv i Norge. Dette skjer hvert år, alt for ofte og er tydeligvis mer en regel enn unntak når det gjelder ulvejakt. Terskelen for å ikke skyte er tydeligvis lavere blant jegerne når det gjelder ulv og andre rovdyr. Her har jegerorganisasjonene og myndigheten et betydelig opplæringsansvar og det må slås mye hardere ned på uforsvarlig og uetisk jaktutøvlese. 

Naturvernforbundet er inneforstått med at jakta etter ulven i Nissedal var lovlig.

- Det er jaktutøvelsen, samt skadeskytingen og tilsynelatende uforsvarlige skudd, som vi reagerer på, fordi dette dessverre synes å være regelen for rovdyrjakt, ikke unntaket, sier Håpnes.

Artikkeltags