Gå til sidens hovedinnhold

Butikker kan nekte deg å betale med kontanter, men de må ha et godt alternativ

Artikkelen er over 4 år gammel

- Næringsdrivende må forholde seg til kontanter som betalingsmiddel, selv om det har skjedd oppmykninger i regelverket.

- Slik Forbrukerrådet ser det, må næringsvirksomheter som nekter kontant betaling stille opp med et eller flere gode alternativer som er gratis og sikre.

Det sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til vestviken24.no.

Faktura ett alternativ

– Et alternativ kan for eksempel være at man får anledning til å betale regningen med faktura. Men viktig da at det ikke påløper gebyrer, sier Jensen.

Nylig fortalte Tønsbergs Blad om Roald Bjørndal som ikke fikk betale med kontanter hos Tools Tønsberg, tidligere Tønsberg Maskinforretning.

For Roald endte dette med et kostbart inkassokrav. Tools har beklaget og ordnet opp i saken med Roald, men i etterkant har flere reagert på at Tools nektet kontant betaling.

Fra 1. april i år har faktisk Tools-kjeden nektet å ta imot mynt og sedler i alle sine 60 norske butikker.

Tvunget betalingsmiddel?

– Kontanter er i henhold til loven et tvunget betalingsmiddel, hevder flere lesere.

Men fullt så enkelt er det altså ikke lenger, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

– Justisdepartementet myket i 2013 opp regelen om kontanter som tvunget betalingsmiddel, først og fremst av hensyn til transportselskapene.

Men for å slippe å måtte ta imot kontanter, må virksomheter altså ha et annet gratis betalingsmiddel. Det kan være faktura, men det kan også være betaling via en mobilapp, som transportselskapene nå i stor grad benytter, forklarer Jensen.

– Hva tenker Forbrukerrådet om denne utviklingen?

Nye metoder kommer

– Vi er nødt til å forholde oss til tiden, og det skjer mye god utvikling når det gjelder måter å betale på. På sikt går vi mot et kontantløst samfunn, men Forbrukerrådet ser ikke noe stort poeng i å fremskynde denne utviklingen.

Vi er ikke enig med alle de som sier at vi allerede nå bør forby kontanter, men vi vil heller ikke stampe i bakken og si at kontanter må kunne benyttes i alle sammenhenger.

Det er ikke vanskelig å finne fordeler med færre kontanter i omløp, sier Jensen.

Mindre kriminalitet

– En opplagt fordel er redusert kriminalitet. En periode hadde vi mange ran av drosje- og bussjåfører. Det har det blitt slutt på som følge av at det i dag brukes kort og mobilapper.

Men det kan også være ulemper knyttet til bortfall av kontanter.

Verdien av penger

– Disse knytter seg nok først og fremst til de yngste og eldste i samfunnet.

Det er muligens slik at det er lettere for barn å skjønne verdien av penger hvis de har en mynt eller en seddel i hånden.

Når det gjelder de eldre tenker jeg at høy alder ikke gir automatisk fritak fra å delta i samfunnsutviklingen, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til vestviken24.no.