I sofaen i det lille huset på Vestsiden sitter en 15 år gammel jente i shorts og t-skjorte. Hun har langt, svart hår på den ene siden er hun barbert ved øret, slik trenden tilsier.

Tilsynelatende er det ikke så mye som skiller Nadia fra andre tenåringer. Men i motsetning til sine jevnaldrende, har hun ikke brukt pengene hun fikk til konfirmasjonen på ipad, moped eller klær. Nadia har latt alle de 19 000 kronene hun fikk til konfirmasjonen gå videre til Leger uten grenser.

EGEN AVGJØRELSE

- Egentlig hadde jeg ikke tenkt å konfirmere meg. Jeg så ikke poenget med det. Men så fant jeg ut at humanetisk konfirmasjon hadde mye å tilby. Vi hadde møter én gang i uken, der vi snakket om etikk og verdensproblemer og hvordan det er å være menneske og ta egne avgjørelser.

- Var det derfor du valgte å gi bort 19000 kroner til et godt formål?

- Jeg hadde tenkt på det tidligere, men det gjorde at jeg fikk mer lyst til å gjøre det. Jeg trenger ikke pengene, og det er mange som trenger dem mer enn meg. Mange av vennene mine synes nok jeg er litt rar.

- De spør hvorfor jeg ikke vil spare til å ta lappen, til å kjøpe bil. Når jeg sier at det er dårlig for miljøet, ler de litt av meg, smiler den unge idealisten. Hun vil heller redde barn fra sult og nød.

- Det er viktig å hjelpe barn som har kroniske lidelser.

- EVIG LEVETID

Faren Hossein kan fortelle om en datter som har hatt sine egne meninger siden hun var liten.

- Da hun var fire år, ville hun ikke se Disney-filmer, fordi alle heltene der var gutter, minnes Hossein. Han er opprinnelig fra Iran, mens Nadias mor er etnisk norsk.

- At hun valgte å gi pengene til Leger uten grenser, kom som en like stor overraskelse på meg som alle andre. Hun har sterke meninger, og dette var noe hun valgte helt selv. Nadia er en jente fri for fordommer. Som far blir jeg korrigert av henne, for jeg er ikke helt fordomsfri selv. Heldigvis har ikke Nadia den samme feilen som faren. Jeg er veldig stolt av henne, og støtter henne, forteller faren.

SELVSTENDIG

Nadia gir faren litt av æren for at hun har blitt så selvstendig.

- Du har påvirket meg til å velge selv, og ikke lagt press på meg, sier 15-åringen.

- Da jeg sa spurte henne hvorfor hun ikke heller kjøpte seg en moped eller iphone for pengene, svarte hun: ”alt det vil bli ødelagt, men den andre gaven vil ha evig levetid”. Da kunne jeg ikke si så mye mer.