Nå kan du knuse denne

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Dersom du har en gammel politiradio liggende har du like gjerne ødelegge den. Det nye digitale nødnettet har gjort den mer eller mindre ubrukelig.

DEL

Ved hjelp av en politiradio har den "vanlige mann i gata" kunnet sniklytte på politiets arbeid og høre om de fleste utrykninger hjemme fra sin egen stue. Men den tid er nå forbi. Politi og brannvesenets nye nødnett fører til stillhet i de gamle radioene.

- Det stemmer hvert fall at det ikke er noe å høre på lenger. Det får være opp til hver enkelt hva de vil gjøre med den gamle radioen, sier Henrik Brokke ved 110-sentralen i Telemark.

Brannvesenet er den nødetaten som har kommet lengst i utrullingen av det nye systemet. I midten av oktober trer de inn i siste fase og det gamle systemet er da blitt historie.

TYST

Allerede nå er det nesten stille på den gamle politiradioen, og i løpet av høsten har både politi, brannvesen og ambulansene tatt det nye sambandet i bruk.

For nødetatene betyr dette at det blir enklere å samarbeide. For alle oss andre gjør kodingen av systemet at nødetatene kan snakke uten at noen andre hører på dem.

- Jeg vil ikke bruke ordet behagelig om at folk ikke lenger kan høre på oss, men nå kan vi dele all informasjon helt åpent i kritiske situasjoner, sier Brokke.

Det nye digitale nødnettet gjør at alle kan snakke sammen og det fungerer i tillegg som en vanlig mobiltelefon.

GOD DEKNING

- Dekningen er bra. Den har gitt oss dekning på steder hvor vi tidligere ikke har hatt samband. Det er klart at i dype kjellere og inne i tunneler kan det være dårlig dekning, men dette er stedet hvor heller ikke mobiltelefon eller det gamle utstyret fungerte, sier Brokke. Han forteller at fordelen med et nye nødnettet er at brannbilene kan ta med seg en forsterkerenhet som plasseres utenfor bygget hvor de jobber.

Sikkerheten i nettet blir ivaretatt ved at krypteringen forandrer seg hele tiden. Dersom en enhet skulle komme på vidvanke kan denne gjøres helt ubrukelig fra sentralen.

Gutta på 110-sentralen er de som til daglig holder kontakten med brannmannskapene ute i felten. Også de er svært fornøyd med det nye sambandet.

- Vi merket det best i kontakten med brannvesenet lenger opp i fylket. Her gir det nye nødnettet en helt annen dekning og lydkvalitet, sier Sturla Gåsvik ved 110-sentralen i Telemark.

KNUSE

- Denne kan vi i grunnen bare knuse, avslutter lederen for 110-sentralen og legger en gammel politiradio under støttefoten til den gigantiske kranbilen. Etter en trykk på flere tonn har den hvert fall tatt imot sin siste melding.

Artikkeltags