Nå er det jul igjen

Artikkelen er over 15 år gammel

SKIEN: I butikken er det kommet julemarsipan allerede. Flere reagerer på slik julehandel, og mener jula kommer altfor tidlig når julemarsipan selges i butikkene tre måneder før jul.

DEL

På Narvesen ved Herkules i Skien har ekspeditør Janne Wahlstrøm allerede solgt julemarsipan i over en uke.

- Jada, vi fikk inn julemarsipanen tirsdag i forrige uke, sier hun lattermildt.

Wahlstrøm synes dette er vel tidlig. Men hun peker på at det er sentralt bestemt fra produsenten og leverandøren når julemarsipanen skal selges, og det er likt for alle Narvesen-kioskene over hele landet.

- Jeg er glad i marsipan, men jeg synes dette er litt tidlig, sier hun.

FORSMAK

Men Wahlstrøm synes ikke det er negativt at folk får en forsmak på jula.

- Det er noen kunder som reagerer, og som sier at de synes det er tidlig.

- Men det er også noen som kjøper. Jeg har solgt en eske allerede. Jeg synes ikke det gjør noe, sier hun.

I kiosken på Herkules selger de tre forskjellige typer julemarsipan. Det er fersk marsipan samt marsipanpølser overtrukket med sjokolade og marsipanfigurer i vakuumpakker.

BARE MARSIPAN

- Vi har ikke fått all inn julemarsipanen allerede. Resten av juletingene kommer ikke før nærmere jul, sier Wahlstrøm.

Kiosken er heller ikke dekorert med juletrær og julepynt, og det kommer heller ikke julemusikk ut av høyttalerne ennå. Men med det tempoet det legges opp til, kan det ikke være lenge før både juletrær og julemusikken er på plass.

Ifølge Wahlstrøm er det senteret som bestemmer når julemusikken kommer, men den pleier ikke å kommer før i desember.

FANGET INN

Framtiden i våre hender synes handelsstanden er altfor tidlig ute med julesalg, og mener vi er fanget inn av julen før den egentlig starter. Organisasjonen startet nylig en kampanje som den har kalt: «Gi oss jula tilbake».

- Vi har akkurat startet denne kampanjen på nettet. Men hittil har det vært positiv respons. Jeg har aldri jobbet med en sak hvor det har vært så lett å få støtte, sier fagsjef Mekonnen Germiso i Framtiden i våre hender.

FANTASILØST

Han mener det er fantasiløst og lite kreativt av næringslivet å produsere og markedsføre julemarsipan og andre juleting om høsten.

Han viser til at det kun selges to typer marsipan, det er påskemarsipan og julemarsipan. Julemarsipanen begynner de å selge nesten før sommeren er over.

- Men er det ikke bra at de som liker marsipan kan få en forsmak på jula?

- Vi synes det ødelegger magien med jula. Vi begynner altfor tidlig med for mange juleting. Når jula endelig kommer er høytiden ødelagt, framholder han.

MÅ SAMARBEIDE

Germiso viser til at dette ikke bare handler om julemarsipan. Han sier vi snart får andre varer som julenøtter, julebrus, lutefisk og andre typiske juleting trædd nedover hodet.

- Handelsstanden forskyver jula og trekker og trekker. Snart får vi julemarsipan i august og julegater i oktober. Folk føler seg maktesløse over denne utviklingen.

- Vi mener handelsstanden må samarbeide bedre og ikke starte jula før i desember. Det tror vi alle hadde tjent på, sier Germiso.

Artikkeltags