- Mye er gåtefullt

Artikkelen er over 13 år gammel

Uklarhetens og mystikkens skjær hviler forsatt over Maria Quisling.

DEL

Det mener Quisling-kjenneren, professor Hans Fredrik Dahl.

BLOMSTRENDE

- I mye av korrespondansen mellom de to framstår hun som en svært lojal kone som elsket sin mann høyt. Deler du den oppfatningen?

- Ja. Hun var veldig lojal. Og under straffesaken var hun storaret oppofrende. Men hun var litt pussig, annerledes russisk, litt blomstrende.

AGENT-PÅSTANDEN

Senere er det kommet opp formodninger om at hun var KBG-agent, NKBD som det den gang het - og at hun fikk Quisling på kroken i Ukrania i 1923.

- Det er en spennende historie. Det ble faktisk sånn at kommunistiske motstandsgrupper hyret en ung kvinne fra Russland som de ville plante som hushjelp for å skygge henne.

GÅTEFULLT

- Betydde hun noe for Quisling som politiker?

- Nei. Det tror ikke. Men man kunne reise spørsmål om hvordan tyskerne så på henne. Det er dessverre ikke dukket opp noe etterretningsmateriale om henne. Men jeg regner med at tyske agenter interesserte seg for henne når Quisling begynte å bli en mann som omgikks Hitler og Himler. Det skjedde ikke uten at tyskerne foretok nokså nøye undersøkelser om henne. Men dette har aldri kommet opp. Så det ER gåtefullt. Hvem var hennes far? Hvem var hun egentlig? Det er mye som er uklart.

TO EKTESKAP

- Har du noen interesse av å tegne at klarere bilde av Maria Quisling?

- Hvis noe av dette vi snakker om skulle dukke opp ville det være veldig interessant. De to ekteskapene hans er så ualminnelig eiendommelige at ethvert spor som kunne forklare noe ville være..., ja svært interessant.

OVERBEVIST

- Du har ikke funnet noen vielsesattest for dette ekteskapet. Men du har aldri tvilt på at de faktisk var gift?

- Jo. Nettopp fordi det ikke foreligger noen vigselsattest. Dessuten var han jo gift med Alexandra. Det har jeg etter hvert blitt helt overbevist om.

- Hvorfor?

- Qislingfamiliens egne private brev fra den gangen etterlater ingen tvil om de to var gift. Han sa at «jeg skal gifte meg» og «her er min kone», og slike ting. Hans mor skrev hjem til hans far om at Quislings kone er slik og slik.

SLAPP HELT FRI

- Hvorfor brøt han med Alexandra?

- Han skilte seg, som han sa, i 1923, for å kunne gifte seg med Marie. Men sammenhengene her er utrolig merkelige. Alexandra har utgitt en selvbiografi hvor hun påstår at Maria var agent.

Maria Quisling fikk husarrest i parets og NS' hovedkvarter på Gimle på Bygdøy 9. mai 1945 - samme dag hennes mann meldte seg til politiet og ble arrestert.

Senere ble også hun fengslet, men slapp fri etter få dager og ble aldri tiltalt, verken for landssvik eller noe annet kriminelt.

- Med hvilken begrunnelse?

- Ja, det kan man saktens spørre om. Som NS-medlem skulle ha vært det, sier Dahl.

DIFFUST: Ikke bare er Maria Quisling fortsatt et tåkelagt kapittel i krigshistorien. Det er også interessant hvorfor hun slapp helt fri, mener professor Han Fredrik Dahl.

Artikkeltags