- Bøtene for dette bør økes kraftig

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Er førerkortbeslag og fengsel rett vei å gå?

DEL

Forrige uke stod politiet parat i en rundkjøring på Hønefoss og delte ut forelegg på 2000 kroner til alle bilistene som ikke tok seg bryet med å blinke ut av rundkjøring.

Som Side3s lesere tidligere har gitt klart uttrykk for, er manglende bruk av blinklys i rundkjøringer noe av det som irriterer aller mest i trafikken, så medlidenheten for sjåførene er neppe stor.

Men hvis det koster 2000 kroner å gjøre noe som irriterer i trafikken, hvorfor koster det 1300 kroner å gjøre noe som er direkte livsfarlig?

Tur til hytta etter tre øl?

Ifølge forsikringsselskapet er det å bruke mobilen når du sitter bak rattet noe som kan sammenlignes med å ha 0,8 i promille - noe som i utgangspunktet medfører fengselsstraff. I USA er mobilbruk blitt dødsårsak nummer én for unge sjåfører.

- Denne uken setter tusenvis av barnefamilier seg i bilen og kjører opp til fjellet eller andre steder i landet. Det er mørkere ute, glattere, og mange av veistrekkene vi ferdes på er svært uoversiktlige. Likevel, gang på gang, klarer vi ikke å styre unna fristelsen når vi hører det tikker inn en SMS, epost eller snapchat på telefonen - vi simpelthen  bare sjekke den raskt, sier kommunikasjonssjef Mari Bræin Faaberg i Codan.

- Og i et par sekunder faller blikket ned på skjermen og vekk fra veien. Det er jo kun et par sekunder… Likevel kan noe så kjapt og «ufarlig» som dette sammenliknes med å kjøre påvirket med 0,8 i promille. Ville du kjørt til hytta med barna i baksetet etter tre øl? spør hun retorisk.

Straffen for å gjøre noe slikt, er raskt både førerkortbeslag, ubetinget fengsel og halvannen månedslønn i bot.

Faaberg mener nå bøtene må skrus opp kraftig for denne typen overtredelser.

- Jeg tror ikke folk er klar over hvilken risiko de utsetter seg selv, passasjerene og andre bilister og fotgjengere for. Jeg reagerer sterkt på  størrelsen på boten du får ved å bruke mobilen uvettig under kjøring. I dag er denne boten på 1300 kroner, noe som ikke reflekterer faremomentet ved handlingen. Bruker du for eksempel blinklysene feil kan du få en bot på 2000 og kjører du for fort mangedobles ofte dette beløpet. 1300 kroner i bot for å kjøre samtidig som du sender en snapchat eller svarer på en epost, er etter min mening altfor lavt, sier Faaberg.

- FOR LITEN SJANSE TIL Å BLI TATT

Kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen er enig i at mobilbruk i bil er et altfor omfattende fenomen.

- Jeg er ikke sikker på at størrelsen på boten er så viktig, for oppdagelsesrisikoen er så liten. Sjansen for at du slipper unna er så stor, sier hun til Side3.

- Hva kan man gjøre med det?

- Dette handler om holdningsendringer over tid. Det er et relativt nytt fenomen at vi bruker telefonen så mye som i dag, med at vi er online hele tiden. Over tid håper vi at bruken i større grad skal tilpasse seg risikoen.

- Vi vet at ca 30 prosent av alle ulykker skyldes uoppmerksomhet, og mobilen må ta en stor del av skylden. Det er ikke så kult å røyke lenger, og vi håper det samme skal skje med mobilbruk, rett og slett at vi skal få litt mer sosiale sanksjoner fra venner og kjente.

Artikkeltags