Naturvernforbundet: — Søndagsåpne butikker kan bli miljøbombe

Artikkelen er over 5 år gammel

Søndagsåpne butikker kan føre til en betydelig økning av utslippene av klimagasser, ifølge en ny rapport.

DEL

Rapporten som selskapet DAMVAD har utarbeidet for Handelens samarbeidsutvalg (HSU), konkluderer med at utslippene kan øke med 21.350 tonn CO2-ekvivalenter. Det skriver Vårt Land.

Leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, mener rapporten viser at søndagsåpne butikker vil være en miljøbombe.

— Rapporten tilsier at effekten av å innføre 10.000 elbiler blir spist opp. Utslippene vil i praksis nulle ut vedtatte miljøtiltak, sier han. I rapporten beregnes det også at transport av ansatte vil øke med 10 prosent og at energiforbruket vil øke med 10,6 prosent. HSU består av arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor, næringsorganisasjonen Virke og handelskjeden Coop. S

amarbeidsutvalget ba allerede i fjor om et møte med klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) for å legge fram rapporten, uten å lykkes.

— Regjeringens interesse for miljøsidene av søndagsåpent har vært liten, sier avdelingsleder i Handel og Kontor, Ove Magnus Halkjær. Kulturminister Thorhild Widvey (H) har imidlertid sagt at den kommende høringen om søndagsåpne butikker vil ta hensyn til miljøperspektivet. (ANB—NTB)

Artikkeltags