Mener mobbere bør flyttes til ny skole

Barn som mobber, bør flyttes til andre skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Barn som mobber, bør flyttes til andre skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Barn som mobber, bør flyttes til andre skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

DEL

Det står ikke eksplisitt i dagens lovverk at en elev som mobber, kan flyttes til en annen skole, men det fremgår av lovens forarbeider at det er adgang til dette. Kunnskapsdepartementet foreslår nå lovendringer som åpner for at mobbere i visse tilfeller skal kunne flyttes til en annen skole. På den måten slipper offeret selv å måtte flytte.

Røe Isaksen får støtte av foreldre og elever, men skoleeiere og lærerne sier nei, skriver Vårt Land.

Den siste Elevundersøkelsen viser at så mange som 17.000 barn og unge blir mobbet to-tre ganger i måneden eller mer. En av dem var 13 år gamle Odin Osen Andersgård som tok sitt eget liv i mars, og som VG har skrevet flere artikler om de siste dagene.

Elever mobbes på NRK-inspirerte Instagram-kontoer

Over hele landet blir elever hengt ut på anonyme Instagram-kontoer som er inspirert av en ungdomsserie på NRK.

Aftenposten har funnet over 50 kontoer på den sosiale bildedelingstjenesten Instagram. Mange av dem er lukkede grupper, og i de verste tilfellene er barn lett gjenkjennelig på bildene, med tilhørende grove og krenkende kommentarer.

Ifølge avisen er mange av gruppene lukket, mange har slettet bildene som har ligget der, og mange har bedt om unnskyldning. Noen er imidlertid fortsatt åpne.

Ideen til de anonyme kontoene kommer ifølge avisen fra ungdomsserien «Jenter» på NRK-kanalen Super.

Flere av de aktuelle skolene kjenner til problemet, og har tatt grep, skriver avisen.

Professor Erling Roland ved Universitetet i Stavanger sier barn neppe forstår spredningskraften på internett. Han sier omfanget av digital mobbing har økt kraftig fra årtusenskiftet. Ifølge Roland blir den som mobbes på nett, nesten alltid utsatt for vanlig mobbing.

I NRK er man lei seg for at deres ungdomsserie har vært en inspirasjon for mobbere.

Forfatter: Skoler setter skolens rykte foran barna

Mange skoler ofrer hensynet til barna for at de utad skal ses på som mobbefri, sier forfatter og prosjektleder for antimobbearbeidet i Unicef Norge, Kristin Oudmayer.

Oudmayer som i 2010 ga ut boka «Fordi jeg fortjener det? En bok om mobbing, håp og ansvar», sier det å erkjenne mobbing er et prestisjenederlag skolene vil unngå for en hver pris, skriver Dagsavisen.

Hun forteller om foreldre hun har møtt, som gråtkvalt forteller at barna deres mobbes og plages på det groveste, og kjemper en daglig kamp for å overleve. Samtidig benekter og bagatelliserer voksne og ansvarlige mennesker mobbingen.

– Jeg har besøkt fullsatte gymsaler på skoler der rektor over høyttaleranlegget uttrykker glede for at det ikke finnes mobbing ved deres skole, mens foreldre sitter i salen og rister oppgitt på hodet. Jeg har vært vitne til at rektor benekter mobbing på skoler der jeg positivt vet at det har versert grove mobbesaker i lang tid, sier Oudmayer til avisen.

Artikkeltags