Gå til sidens hovedinnhold

– Kaffe kan gi kronisk hodepine

Artikkelen er over 4 år gammel

Lege advarer mot å drikke mer enn tre kopper kaffe om dagen.

[Avisa Nordland]  Karl Bjørnar Alstadhaug, lege ved Nordlandssykehuset, kan fortelle at kaffe har klare effekter i hjernen.

– Mer enn tre kaffekopper om dagen gjør at hjernens adenosin-reseptorer blokkeres. Adenosin er et stoff som samler seg opp i hjernen vår, og som gjør at man føler tretthet når det binder seg til reseptorene i hjernen, altså mottakerne av signalmolekylene, forklarer Alstadhaug.

Han forteller at over relativt kort tid vil hjernen kompensere ved å oppregulere antallet reseptorer, og man blir dermed avhengig av kaffe for å fungere som normalt.

– Problemet med å drikke mer enn tre kopper kaffe er at koffeinet etter hvert gir motsatt effekt. Da blir man trøttere, og må drikke enda mer kaffe for å føle seg våken.

Ifølge Alstadhaug øker risikoen for å utvikle kronisk hodepine når man drikker mye kaffe.

– Vi vet at høyt forbruk av koffein over tid øker risikoen for kronisk hodepine, og at brå kaffestopp kan gi hodepine. 50 prosent av befolkningen får hodepine av å slutte med kaffe, noe som fører til at de drikker mer.

 

Nå skal Nordlandssykehuset HF gjennomføre en studie for å undersøke effekten på migrene ved å få deltakerne til å slutte med kaffe og andre koffeinholdige drikker og matvarer.

– Det blir en spennende studie. Hele ti prosent av befolkningen i Norge har migrene, og nordmenn har jo et enormt kaffekonsum. Vi ønsker at migrenebyrden skal bli mindre, og vil finne ut om kaffeslutt trigger hodepine eller migrene. Kanskje det viser seg at kaffe er mer ugunstig enn man tror, sier han.

De skal også undersøke hvordan kaffe påvirker søvn og aktivitet.

Studien går over en periode på ti uker, og innebærer fem uker med koffeintabletter og fem uker med placebotabletter.