Så lenge holder vinen seg når flasken er åpnet

Bottles of wine are displayed at La Cite du Vin (the City of Wine), a Center for Wine and Civilizations devoted to the cultures of wine, in Bordeaux,  France, September 29, 2016.  REUTERS/Regis Duvignau

Bottles of wine are displayed at La Cite du Vin (the City of Wine), a Center for Wine and Civilizations devoted to the cultures of wine, in Bordeaux, France, September 29, 2016. REUTERS/Regis Duvignau Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Så lenge kan hvitvin, rødvin, musserende vin og hetvin holde seg i kjøleskapet.

DEL

En åpnet flaske vin bør selvsagt nytes til siste dråpe sammen med gode venner, men når du en sjelden gang må sette korken tilbake - hvor lenge holder vinen egentlig?

Vi kunne ønske det var et enkelt svar, men som med det meste som er godt i livet er det sammensatt.

Det hele avhenger av hva slags og hvor mye vin som finnes i flasken, og kvaliteten på den. Jo bedre vin, jo lenger vil den holde.

Til slutt vil oksygenet likevel vinne og vinen tape.

Vinmagasinet Wine Enthusiast har forhørt seg med ekspertene og har satt sammen en oversikt over hvor lang tid du har. Det tas selvsagt alle mulige forbehold, men her har vi satt sammen en oversikt det kan være mulig å huske.

Les hele saken for alle nyansene, men kort fortalt er det snakk om halvfulle flasker som oppbevares i kjøleskap. Gode vakuumkorker vil hjelpe mot oksidering.

Hvitvin

  • Simple viner kan holde i 2 dager.
  • Kvalitetsviner av typen Chardonnay, Riesling, Sémillon og Sauvignon Blanc kan holde i 3-4 dager.
  • Virkelig gode viner kan holde i minst 7 dager.

Rødvin

Som med hvitvin.

  • Normalt gode viner bør holde i 3-4 dager i kjøleskapet.
  • Kvalitetsviner med mye tannin til å bekjempe oksygenet kan holde i 5-6 dager.

Musserende vin

Karbondioksiden i musserende viner er god beskyttelse mot oksidering, men her må en passe spesielt godt på at flasken lukkes tett.

  • En temmelig full flaske kan vare i 3-4 dager.
  • En halvfull flaske kan vare i 2 dager.

Magasinet påpeker at musserende vin også vil være god å drikke selv om boblene er forsvunnet.

Hetvin

Sherry av typen Fino og Manzanilla kan holde seg fint i 1 uke, mensAmontillado og Oloroso kan klare seg i opp til 8 uker.

Portvin av typen Ruby og Late Bottled Vintage kan holde i 1 uke i kjøleskapet. Tawny kan klare seg i 2 til 3 uker. Enkelte Tawny-flasker er utstyrt med spesialkorker som skal gjøre at vinen holder seg i 2-3 måneder i kjøleskapet.

Madeira er allerede utsatt for oksidering, og holder derfor svært lenge. Ingen vet nøyaktig hvor lenge, men det kan være snakk om år.

Artikkeltags