— Vi får inn betraktelig mer champagneflasker enn resten av året

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

KRAGERØ: Hyttefolket blir stadig flinkere til å kildesortere. I Kragerø kommer det inn store mengder tomgods fra dyre viner og champagne.

DEL

I ferien koser vi oss litt ekstra, men sommerkosen genererer også mye avfall; tomme jordbærkurver, pappvinkartonger, aviser med agurknyheter, ødelagte badeleker og for ikke å glemme all emballasjen som oppstår etter en kveld med grilling.

På hytta har mange av oss mindre plass, og der vi ferierer er det kanskje et annet sorteringssystem enn det vi er vant med hjemmefra. Likevel er mange flinke til å opprettholde gode kildesorteringsvaner i ferien.

50.000 ekstra innbyggere

Kragerø kommune øker med hele 50.000 innbyggere om sommeren.

Adam Suliman, avdelingsingeniør for teknisk drift, mener hyttefolket er flinke til å sortere.

— Vi opplever et stort engasjement for kildesortering blant våre feriegjester. Spesielt er det mange som etterspør kildesortering av plast. Det har vi ikke hos oss, men veldig mange er vant med dette hjemmefra.

Kommunen tilrettelegger for de økte avfallsmengdene ved å kjøre ekstra tømmeruter.  Returpunktene for glass— og metallemballasje tømmes også hyppigere. Særlig glassemballasje er det mye av.

— Vi får inn betraktelig mer champagne- og vinflasker enn resten av året. Folk er flinke til både å kose seg og til å sortere riktig, forteller han.

Flinke Oslo-folk

Store mengder Oslo—folk inntar Kragerø på sommeren. Suliman tror at innføringen av kildesortering for plast og matavfall for hele Oslo har gjort folk herfra mer bevisste også på ferie.

Marianne Holen, daglig leder i LOOP, som drifter kildesorteringsportalen sortere.no, mener at tydelig sorteringsinformasjon til feriegjestene og et godt systemer på hytta er avgjørende for om folk kildesorterer i ferien.

— Et system må være på plass, men dette trenger ikke å være fancy. Vær kreativ og finn enkle løsninger med beholdere og bøtter. At du sorterer avfallet i mindre beholdere trenger ikke å ta mer plass enn en stor dunk. Jeg tror mange vil oppdage at å kildesortere faktisk er veldig enkelt, avslutter Holen.

Artikkeltags