Gå til sidens hovedinnhold

Massivt trykk fra Øst-Europa

Artikkelen er over 12 år gammel

Over 50 prosent av de ansatte ved Gaustablikk høgfjellshotell er utenlandske. Som følge av finanskrisa har nå også interessen fra Øst-Europa eksplodert.

Mandag morgen lå det fem jobbsøknader sendt fra Latvia og tre sendt fra Polen i innboksen til hotelldirektør Jan Stabell. Slik har situasjonen vært daglig de siste månedene.

– Interessen fra denne kanten har aldri vært så stor som nå. Spesielt merker vi at krisa har slått hardt ut i Lativa. Her får de ikke mer enn fire måneders arbeidsledighetstrygd. I tillegg har alle offentlige ansatte gått ned 25 prosent i lønn, forteller Stabell.

FYLT OPP

Stabel må imidlertid skuffe de mange søkerne. I hvert fall i første omgang. Vaktplanene fremover er nemlig for lengst fylt opp. Hovedsakelig av svensker og dansker, slik det har vært i flere år nå.

– Sammenliknet med situasjonen for ett år siden, har også interessen fra denne kanten økt voldsomt. Etter en veldig stille periode, snudde det for alvor i september-oktober i fjor. Vi har derfor vært heldig, sier Stabel.

Når det gjelder rekruttering av nordmenn, er imidlertid situasjonen den samme.

– Fortsatt sliter vi med å få fatt i dem. Arbeidsledigheten øker jo her også så akkurat det er litt overraskende, synes hotelldirektøren.

LAV STATUS

I likhet med direktøren for Seljord Hotel peker Stabell på servicebransjens status som hovedårsak til problemene.

– Deler av den har en høy status, men vi har ikke klart å få opp statusen på jobbene i kulissene. Til disse er det nesten umulig å få tak i nordmenn. De vil rett og slett ikke ha de jobbene, erkjenner Stabell.

VANT TIL SITUASJONEN

Jan Stabell understreker at de ansatte ved Gaustablikk høgfjellshotell blir lønnet etter tariff. Det er også noe gjestene ved hotellet er opptatt av.

– Veldig mange spør faktisk de ansatte selv om hvordan arbeidsforhold de har. At gjestene er opptatt av at det er ryddige forhold der de bor, og at de ikke er vitne til sosial dumping, synes jeg bare er hyggelig, sier Stabel.

Ifølge hotelldirektøren har dagens hotellgjester blitt vant til at majoriteten av de ansatte dn møter, ikke er norske.

– Nå blir de faktisk mer overrasket om servitøren deres er norsk.

BREDDE PÅ RAULAND

Heller ikke Rauland høgfjellshotell er noe unntak når det gjelder månedene som karakteriseres som høysesong. Svensker og dansker utgjør majoriteten av de ansatte. I tillegg er både Tsjekkia, Estland, Latvia, Island og Tyskland representert. Her er også hotelldirektøren, Anders Borgehed, svensk.

Også han forteller om større rift om sesongjobbene, som følge av finanskrisen. Hovedsakelig fra hans egne landsmenn og dansker.

– Vi fikk utrolig mange flere søknader i fjor enn vi har gjort tidligere. På en uke kom det 300 søknader. Faktisk har også interessen fra nordmenn økt noe. Det er vi veldig glad for, sier Borgehed.