Gå til sidens hovedinnhold

Mange kjøper sykkel til over 15.000 kroner

Artikkelen er over 7 år gammel

Vi nøyer oss ikke lenger med normale sykler, men betaler titusenvis av kroner for en toppmodell.

Hvert år triller over 20.000 sykler med en prislapp på over 15.000 kroner ut av norske sportsforretninger.

– Det har blitt et særnorsk fenomen å legge litt ekstra penger i sykkelen, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er flere grunner til at vi er villige til å gå opp i pris. Nordmenn er kjøpesterke, og for mange er det nok også et statussymbol med dyr og fin sykkel og optimalt utstyr. Dessuten er vi en sykkelglad nasjon, forteller Kristiansen.

For mange kan det kanskje virke unødvendig å legge så mye penger inn i en sykkel. For er det egentlig verdt det?

– Det er selvsagt en vurdering ut fra den enkeltes behov, men de aller fleste vil merke stor forskjell fra en sykkel på fem tusen til en sykkel på femten, sier Kristiansen.

Han forteller at et stort antall nå går opp til denne prisklassen, men at stadig flere også velger å gå enda en prisklasse opp, og kjøpe sykkel til over 20.000 kroner.

– Det er mange gode grunner til å gå opp i pris. En lettere, stivere og mer komfortabel ramme, bedre bremser og mer presise gir er de største forskjellene, forteller Stian Steen-Olsen i Stians Sport.

– Mindre vekt er selvsagt positivt i et kupert land som Norge, og stivere ramme bidrar til at en størst mulig andel av kraften går til å skyve sykkelen bortover. Dette gir mer effekt for hvert tråkk, og gjør det langt mer motiverende å tråkke mil etter mil, sier Steen-Olsen.

Dersom du planlegger å investere i en dyrere sykkel, bør du også ha i tankene å bruke mye tid på den. Da mener Steen-Olsen det fort er verdt å bruke litt ekstra på å kjøpe en komplett og god pakke, fremfor å tenke gradvis oppgradering.

– Man blir fort hektet på sykling. En god ramme og gode hjul er et godt utgangspunkt som man kan bygge på senere, men det er billigere å kjøpe en komplett pakke med en gang, samtidig som det gir deg mer å vokse på som syklist, forklarer han.

Han legger til at nybegynnere burde styre unna å kjøpe sykler på nett.

– Handler du sykkelen på nett fra utlandet, kan du fort støte på problemer med reklamasjon og reparasjoner. Med mindre du har lyst til, og klarer, å mekke litt selv, så anbefaler jeg å kjøpe sykkel av et merke som har forhandler og serviceapparat i Norge. (ANB)