Gå til sidens hovedinnhold

Makrellen er kommet

Artikkelen er over 12 år gammel

Årets første makrell er kommet til telemarkskysten. – Dette er rekordtidlig, sier Olaug Thomsen Helgemo ved Langesund Fisk.

I går ble årets første makrellfangst innlevert som et synlig tegn på at sommeren er i full anmarsj.

16 KILO

- Det er alltid en god nyhet å fortelle at makrellen er kommet. Normalt får vi gjerne inn de første makrellfangstene rett etter 17. mai. Men i går leverte fiskeren Kåre Mastereid inn 16 kilo med stor makrell som var tatt på Bamblekysten. Sånt ryktes fort, og jeg regner med at fangsten forsvinner i løpet av få timer, forteller Olaug.

Det hadde hun rett i. Bare på den korte tiden TA var på besøk ble det solgt flere rugger til folk som hadde snappet opp nyheten.

- Denne første leveransen som ble innlevert i dag er storvokst makrell og tatt i garn. Faktisk veide den største fisken hele 1,3 kilo. Men den er ikke fet som høstmakrellen, så dette er topp salgsvare så tidlig i mai, innrømmer Olaug svært fornøyd.

89 KRONER KILOEN

Som alltid er den første makrellen relativt høyt priset.

- Det har selvfølgelig sammenheng med tilbud og etterspørsel. Men prisen er tydeligvis ikke avskrekkende selv om makrellen i dag koster 89 kroner kiloen, sier Olaug som kan by på det meste av det som fiskes på kysten.

- Det som er gledelig å registrere er at flere og flere unge kjøper fisk. Det er noe vi merker godt. Foruten årets første makrell har vi som vanlig et rikt utvalg av sei, lyr, torsk, lange, steinbit og breiflabb for å nevne litt av det som i dag ligger i disken. Og selvfølgelig må jeg nevne rekene. De er fantastisk flotte nå. På en vanlig lørdag er det ikke uvanlig at vi selger både seks og syv kasser à 15 kilo. Men akkurat i dag er det makrell som er i skuddet, innrømmer Olaug, som har jobbet i 27 år ved Langesund Fisk.