Lei av å skrape ruta eller feie snø av bilen? Da kan du skjenke en tanke til parkeringsvaktene. De må på det verste rydde 50 ruter om dagen – for å finne ut om folk har parkert ulovlig eller ikke.

Lapper, parkeringsur og parkeringsbevis blir skjult av is og snø – og potensielle synder må skrapes fram.

EKSTRASERVICE

– Vi kaller det ekstraservice, humrer Marthine Larsen Sannes. Parkeringsvakten, eller trafikkbetjenten som det jo egentlig heter, er utstyrt med gul kost og sylskarpt blikk da hun treffer TAs utsendte.

Ekstraservice. Ikke alle er nok udelt enig i det. Det er så sin sak at bilisten kommer tilbake til ferdigskrapt frontrute. Litt mindre hyggelig er det at det i samme slengen kan ligge en gul papirstripe der, med melding om en økonomisk skrape pålydende fem hundre kroner.

Det er sure penger i surt vintervær.

MÅ HA KLAR SIKT

Noen ganger kan parkeringsvokterne kikke inn fra siden, men det er slett ikke alltid det avslører den fulle og hele sannheten.

I Porsgrunn er det ekstra mange biler som får spesialbehandling. Som en av få byer i landet har de innført en ordning med parkeringsur som gjelder langs de fleste fortauene i sentrum. Men det er vanskelig å vite «hva klokka er» under centimeter med snø.

SVINGER KOSTEN

Dermed er det å svinge kost og skrape for å rengjøre vinduene. og få fram sannheten.

–Noen dager kan det bli 50 frontvinduer der jeg må skrape is eller feie bort snø. Men vi klager ikke. Det er en del av jobben.

Ofte blir seansen kommentert av forbipasserende. Da gjelder det å forklare at det handler om ekstraservice.

KLARE BEVIS

Trafikkbetjentene må dokumentere trafikantenes brølere. Er det noen som mangler parkeringslapp, må hele frontruta fotograferes. Hvis ikke kan synderen bare hevde at lappen eller parkeringsuret er gjemt bak Kong Vinters hvite pulver.

AVSLØRES AV SNØEN

For øvrig er også vinter og snø avslørende i seg selv.

– Er det en bil som er nedsnødd uten at det har snødd de siste timene, så er jo det en god pekepinn på at den har stått der for tidlig. Da gjelder det å undersøke saken nærmere.

På en vanlig parkeringsplass med tidsbegrenset parkering koster det jevnt 500 kroner hvis bilen blir stående for lenge.

Og man kan altså ikke håpe på at synden gjemmes bak et lag av snø eller tjukk is.

STÅR I VEIEN

Parkeringsvakter i vinterland står også overfor andre store oppgaver i disse snørike tider. Mange biler står i veien for brøytebiler, uten at de nødvendigvis står ulovlig. Da gjelder det å spore opp eieren og be vedkommende fjerne doningen.