Må ha eget hundepass

Tar du med deg hunden på handletur til Sverige etter 1. mai, kan du få trøbbel når du skal tilbake over grensen.

Tar du med deg hunden på handletur til Sverige etter 1. mai, kan du få trøbbel når du skal tilbake over grensen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tar du med deg hunden på handletur til Sverige etter 1. mai, kan du få trøbbel når du skal tilbake over grensen.

DEL

For nå må Passopp ha både ID-merke, eget pass og vaksinasjonsattest i orden.

Nye regler som trer i kraft fra onsdag 1. mai, gjør at kontrollen med hundens papirer blir mye strengere enn før. Norge har fram til nå hatt en overgangsordning med Sverige når det gjelder innførsel av hunder, men etter at det er blitt påvist utbrudd av den farlige parasitten revens dvergbendelorm, er kontrollen skjerpet, og Norge må følge EU-regelverket.

Les også: Bruker 20 milliarder i Sverige

Det betyr i praksis at hunden din må være ID-merket, ha eget hundepass og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm når du skal tilbake til Norge etter Sverige-turen. Bendelormbehandlingen skal gis av veterinær senest 24 timer før hunden passerer grensen til Norge. Dette kravet gjelder også for dags- og helgeturer.

– Sverige kan ikke lenger kreve behandling av hunder som kommer over svenskegrensen fra andre land, i og med at de har parasitten selv. Det øker risikoen for økt spredning i Sverige, og i dermed også i Norge hvis vi ikke beskytter oss, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i seksjon Landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

Skulle du ikke sørge for at hundens papirer er i orden, vil den bli avvist på grensen. Parasitten kan nemlig smitte fra dyr til mennesker, og kan være dødelig for mennesker. (ANB-NTB)

Artikkeltags