Telemarks-politikeren som gikk av som nestleder i Frp i vår, kommer med en inngående avsløring av partiledelsens løgner om Søviknes-saken i 2001, skriver TV 2 Nettavisen.

- Søviknes-saken ble en forferdelig belastning for hele partiet etter at Terje Søviknes tilsto å ha hatt seksuell omgang med ei ung jente på et landsmøte Langesund i Fremskrittspartiets Ungdom, fastslår Alvheim i biografien.

Han innrømmer at han fikk rede på hva som hadde skjedd på landsmøtet i god tid før sex-skandalen sprakk i mediene.

- Det samme gjorde partiledelsen, avslører han.

Den valgte partiledelsen bestod den gang av Carl I. Hagen og nestlederne Siv Jensen og Terje Søviknes.

PINLIG TV-LØGN

Til tross for dette, stod Søviknes fram og bedyret sin uskyld på «Tabloid» i TV 2, sammen med Siv Jensen, som avviste at han hadde opptrådt på noen måte som kunne skade Frp.

Saken ble en stor påkjenning, og ikke minst svært lite hyggelig for Siv Jensen, som så seg nødt til å lyve i et direktesendt TV-program, sier Alvheim i boken:

- Partiledelsen burde ha forhindret at Siv Jensen og Terje Søviknes havnet i denne situasjonen. Men tvert i mot anbefalte partiledelsen de to å møte opp til det jeg vil karakterisere som et av de pinligste politiske programmer norsk fjernsyn noen gang har sendt.

TAPTE TØFFE DISKUSJONER

Ifølge Alvheim kom saken opp såpass tidlig at partiledelsen kunne ha hindret Søviknes i å bli nominert på Frps stortingsvalgsliste i Hordaland.

- Vi hadde lange og tøffe diskusjoner om dette, og uheldigvis valgte partiledelsen å ikke gjøre noe med saken før den kom så langt at den sprakk og ble en mediebombe – til stor skade for partiet og til stor forlystelse og skadefryd for enkelte politiske motstandere, sier partiveteranen i biografien «Alvheim» som er ført i pennen av Arvid Møller og utgitt på Schibsted Forlagene.

Den seksuelle affæren med 16-åringen kostet Søviknes vervet som nestformann i partiet. Alvheim roser hans politiske evner, men fastslår samtidig at Søviknes manglet den ryggraden en leder bør ha.

USANNHETER

Alvheim hevder at løgner og halvsannheter er svært utbredt i det politiske livet, og at det ikke hefter ved Frps kommende partileder i dag at hun er tatt i å ha løyet bevisst overfor velgerne.

- Men det må ha vært en vanskelig tid for Siv Jensen, sier Alvheim til TV 2 Nettavisen

Siv Jensen var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

- FOR NAIV

Men også andre sentrale personer i partiet blir berørt i biografien. Partileder Carl I. Hagen får også sitt.

«På mange områder har han vært et forbilde for en hel generasjon unge politikere, jeg vil gå så langt som å karakterisere ham som et politisk geni. En svakhet har han likevel; han er ingen god personkjenner. Mange av problemene partiet har hatt i de senere år, kunne ha vært unngått hvis Carl I. Hagen ikke hadde latt seg imponere av enkelte personers talegaver. Han er rett og slett for godtroende», står det i boka.

IKKE IMPONERT

John Alvheim er slett ikke bare imponert over sine kolleger på Stortinget. Han mener at mange av dem som opptrer oftest i mediene er dem som har minst å bidra med.

«Det irriterer meg også at mange stortingspolitikere året rundet står og tripper i håp om å få delta i et av de mange debatt- og underholdningsprogrammene i norsk fjernsyn. Det er sannelig min hatt ikke mange av dem som har noe forstandig å bidra med, derfor hadde det kanskje vært like bra for dem å holde munn og se programmet fra godstolen hjemme» skriver han.