Gå til sidens hovedinnhold

Lover lokalsykehus – i budsjettbalanse

Artikkelen er over 13 år gammel

Foran 200 demonstranter lovet statssekretær Rigmor Aaserud på tro og ære at lokalsykehusene skal bestå. Da demonstrantene var dratt hjem fortalte hun at helsedepartementet forventet et budsjett i balanse.

Les også: Ungdommen viste stort engasjement

Les også: - Rydd opp i Oslo først

Tre fulle busser fra Tinn og en halvfull fra Notodden - samt politikere og andre som var i Oslo - utgjorde demonstrasjonen i går. Vel så viktig som antall demonstrerende var delegasjonen med seks ordførere som hadde tatt turen. Både Vidar Lande fra Kongsberg, Lise Wiik fra Notodden, Erik Haatvedt fra Tinn, Kåre Preben Hegland fra Kragerø, Olav Tho fra Hjartdal og Olav Urbø fra Tokke møtte opp for å si sin mening om sparekravene fra Helse Sør-Øst og helseminister Sylvia Brustad.

LEGGER NED REGJERING

Leder av Sykehusaksjonen Notodden, Asgeir Drugli, la ikke stort i mellom i sin appell.

- Sykehusaksjonistene landet rundt er blitt sterke nok til å gjøre noe med sykehusene i 2009 - for da er valget vårt. Hvis lokalsykehusene legges ned nå - så sørger vi for å legge ned regjeringen i 2009, sa Drugli. Til stormende jubel fra folkemassen.

Ordførerne Lande, Wiik og Haatvedt snakket deretter om den nye finansieringsmodellen de ville ha og at de ikke fant seg i kutt i lokalsykehustilbudet.

LOVET Å HOLDE ORD

Helseminister Sylvia Brustad - som fylte 41 år i går - møtte ikke opp personlig. Hun sendte statssekretær Rigmor Aaserud. Hun lovet de fremmøtte at hun og statsråden kom til å gjennomgå alle papirene og oppropene som ble overrakt.

- Det jeg kan love dere her og nå er at vi kommer til å oppfylle de forpliktelsene vi har nevnt i Soria-Moria-erklæringen. Det betyr at ingen lokalsykehus i Norge skal legges ned, sa hun.

HAR TILTRO TIL STYRENE

Aaserud skrøt deretter av regjeringen som hadde skaffet 3,9 milliarder kroner mer i budsjettet til sykehus for 2008.

- Det er mye penger, men likevel ser vi at det er mye ugjort rundt omkring. Det er mange krevende saker som kommer på styrenes bord, og jeg skjønner at det skaper mye uro ute i distriktene. Vi må ha tiltro til at de lokale styrene gjør gode vedtak for lokalsamfunnene, sa hun.

FOR KORT VARSEL

Etter demonstrasjonen ble det arrangert et lukket møte mellom de seks ordførerne og statssekretæren. Alene med pressen etter det møtet sa Aaserud følgende:

- Sylvia Brustad kunne ikke stille i dag på grunn av forholdsvis kort varsel. At hun ikke stiller selv er ikke et signal på at hun ikke er interessert.

På spørsmål om denne aksjonen hadde noen som helst innflytelse på de videre beslutningene sa Aaserud dette.

- Blefjellsaken blir - som i de fleste tilfeller - i all hovedsak avgjort i styrene. Hvis vedtak må løftes opp må de regionale helseforetakene avgjøre det. Det er rutiner og regler for når departementet eventuelt kan få saken på bordet. Det gjelder når det er snakk om nedleggelser, sa hun.

ØKSESKAFT-SVAR

Aaserud ville ikke snakke om hva som skjer med styret i Helse Blefjell hvis de ikke følger den opprinnelige spareplanen. Brustad har tidligere sagt at styreplassene i så fall ikke vil være trygge. Likevel forlangte Aaserud at den opprinnelige spareplanen ble fulgt.

- Vi forventer at styrene legger frem budsjetter som er i balanse, sa hun.

Uten å ville gå dypere inn i hva det betyr.

- Hva betyr å «opprettholde lokalsykehusene» for helsedepartementet?

- Det betyr ikke det samme i Oslo som på Rjukan. Derfor er det ikke lett å gi en entydig betegnelse på hva et lokalsykehus er. Det er avhengig av befolkningsgrunnlaget. Et lokalsykehus i Oslo må ha et noe annet innhold enn et sykehus på Rjukan.

- Sier du at et sykehus på Rjukan kan klare seg uten akuttfunksjoner?

- Det jeg sier er at et lokalsykehus kan ha forskjellig innhold i forhold til hvor du er i landet.