Får sette ut 8 000 ender som skal skytes

Bildet er fra en prøveutsetting av stokkender i Luksefjell i 2014.

Bildet er fra en prøveutsetting av stokkender i Luksefjell i 2014.

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Godseier Løvenskiold-Fossum i Skien får sette ut 8 000 stokkender i Luksefjell som skal jaktes på.

DEL

Det har Miljødirektoratet bestemt etter søknad fra Løvenskiolds viltforvalter Carl-Martin Nygren i januar i år.

De 8000 endene skal importeres fra oppdretter i Sverige, og tillatelsen er gitt mot at Løvenskiold ikke setter ut mer en inntil to stokkandkyllinger pr 100 kvadratmeter vannflate på egen eiendom.

Det er ikke første gang Løvenskiold setter ut stokkender for jakt. Også i 2015 og 2014 ble det satt ut tusenvis av ender i skogsvann nord for Skien. I 2015 satte telemarks største grunneier ut 6000 ender.

- Bedre bestanden

Ifølge søknaden er formålet med utsettingen å bedre den lokale andebestanden, samt forvalte denne med jakt.

I søknaden til Miljødirektoratet skriver Nygren at Løvenskiold-Fossum ikke har opplevd negative innvirkninger på det biologiske mangfoldet der hvor endene har blitt satt ut.

Direktoratet legger til grunn at foringen av endene skal forgå på en slik måte at endene i størst mulig grad utvikler naturlig næringssøk, og at jakt kun er tillatt når fuglene har utviklet en naturlig skyhet for mennesker.

Dyrt

Jakten på de utsatte endene har av Løvensiold-Fossum tidligere blitt beskrevet som eksklusiv, og kundelisten har blitt holdt hemmelig.

Men, utsettingen kommer også allmennheten til gode. Endene sprer seg til flere vann på eiendommen som leies ut til jakt for jakt- og fiskeforeninger.

Artikkeltags