Lever med dødsdommen

Artikkelen er over 15 år gammel

Svein Danielsen (62) gikk med prostatakreft i åtte år før det ble oppdaget. Nå har kreften spredd seg og det finnes ingen kur.

DEL

62-åringen fikk sjokk da han fikk diagnosen av legen for litt over ett år siden.

- Jeg trodde prostatakreft var enkelt å behandle. Så fikk jeg beskjed om at jeg har cirka to år igjen å leve. Jeg var totalt uforberedt.

HØY PSA-VERDI

Svein Danielsens mener hans tragiske skjebne er en direkte konsekvens av helsemyndighetenes politikk.

- Jeg visste ikke at det var noe som het PSA. Legen ga meg ingen informasjon om prostatakreft. I stedet fikk jeg beskjed om at jeg hadde brokk. Jeg unner ingen andre å havne i samme situasjon.

Han fikk symptomer allerede i 1998.

Det var tilfeldig at han selv fikk høre om prostatakreft.

- Jeg leste om det i bladet «Vi over 60». Der sto det at jeg kunne måle PSA'en min ved en enkel blodprøve hos legen.

I mars i fjor oppsøkte han samme lege som ga ham diagnosen brokk seks år tidligere. Han tok prøven. Da han ikke hadde hørt noe etter en måned, tok Svein Danielsen saken i egne hender.

- Datteren min som bor på Stord tok med en prøve som hun leverte på sykehuset der borte. Den viste at jeg hadde altfor høy PSA-verdi.

KREFTSPREDNING

Etter enda et legebesøk i Skien, fikk han bekreftet den høye PSA-verdien. Legen tok en fingerprøve.

- Jeg fikk beskjed om at det trolig ikke feilte meg noe. Men jeg ble henvist til en urolog jeg selv ba om.

Den privatpraktiserende urologen Danielsen bestilte holder til i Haugesund. Der ble alle nødvendige prøver tatt. Seks dager etter fikk han «dommen».

- Det ble påvist kreft i sju av åtte vevsprøver.

Etter mer omfattende prøver, fikk han vite at kreften hadde spredd seg til skjelettet.

- Hvis kreften ikke hadde spredd seg, ville jeg hatt gode muligheter til å bli frisk. Nå er det ingenting legene kan gjøre annet enn å gi meg hormonbehandling for å holde veksten av kreftceller i sjakk, forteller 62-åringen.

ER BITTER

Han opplever hormonbehandlingen som beintøff.

- Hetetokter, vektøkning, tiltaksløshet og manglende sexlyst er bare noen av bivirkningene. Det er voldsomt frustrerende.

Svein Danielsen ønsker et svar på hvor lenge han har igjen å leve hvis han slutter å ta medisiner.

- Hvis jeg har muligheten til å leve med relativt god helse ett år til uten å gå på hormoner, så ønsker jeg det. Det er bedre å leve litt kortere, men med bedre livskvalitet.

Han legger ikke skjul på at han er bitter.

- Jeg er bitter fordi ingen fortalte meg at det var noe som het PSA. Jeg kunne tatt prøven for mange år siden, og da kunne en operasjon vært livreddende.

Svein Danielsen er den som startet lokallaget som Prostatakreftforeningen (Profo) har i Telemark. Han brenner for å få ut mer informasjon om sykdommen.

- Så lenge jeg greier å stå oppreist, skal jeg jobbe for saken.

Artikkeltags