Lesebrett for alle penga

PILOTER: Samtlige 77 elever i sjette klassetrinn på Stathelle barneskole fått eget lesebrett og er piloter i et prosjekt som skal vare i to år, der Mia Herum Roligheten og Sonde Boseth Villing viser villig hvordan det virker.

PILOTER: Samtlige 77 elever i sjette klassetrinn på Stathelle barneskole fått eget lesebrett og er piloter i et prosjekt som skal vare i to år, der Mia Herum Roligheten og Sonde Boseth Villing viser villig hvordan det virker. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

STATHELLE: Som første offentlige skole her i landet har sjette klassetrinn, med sine 77 elever ved Stathelle barneskole, lagt mange skolebøker på hylla og tatt i bruk lesebrett.

DEL

- Dette er et pilotprosjekt som vi skal evaluere etter to år, sier prosjektleder Tor Midtbø.

Politikerne har bevilget 360 000 kroner, og skolen bruker resten over eget budsjett, til sammen 506 000 kroner fordelt over to år slik at skoleledelsen har planlagt, kjøpt inn utstyr og lærerne er kurset i bruk av lesebrett som et elektronisk verktøy for å oppnå målsettingen i Kunnskapsløftet. I denne omgang er det fagene matte, samfunnsfag, naturfag og RLF (religion, livssyn og etikk) som bokstavlig talt står på brettet.

VELDIG SPENNENDE

Inne i klasse 6a forberedte elevene seg til matteprøve, men det hindrer dem ikke i å vise hva de har av muligheter på det nye lesebrettet alle elevene fikk ved skolestart.

- Er dette spennende?

- Jaaaaa, kom et unisont fra klassen som bladde opp side etter side i det nye verktøyet.

- Bruker dere ikke bøker i undervisningen.

- Jo i noen fag, men det er mest moro med lesebrettet, kommer det fra Mia Herum Roligheten.

MÅ LÆRE HÅNDSKRIFT

Prosjektleder Tor Midtbø er full av ros til politikere og skoleledelsen som har valgt å satse på det nye elektroniske verktøyet.

- Det åpner seg så uendelig mange flere muligheter, og alle elevene er med når vi underviser fra lesebrettet. Nå får vi alle til å henge med og vi slipper å ta ut elever fra klassen for å gi ekstra undervisning. Det klarer vi i klasserommet.

- Hvordan merker du effekten mest av å bruk lesebrett?

- Vi har tilgang til så mange programmer som er utfordringer. Det gjør at eleven blir veldig kreative og de har lesebrettet med hjem. Tilbakemelding fra foreldrene er at nå er det ikke noe mer mas om å gjøre leksene.

PILOTPROSJEKT

Stathelle barneskole er en av landets største barneskoler med 476 elever i et moderne skolebygg og mer plass skal det bli neste år.

Tor Midtbø har undersøkt, men finner ingen andre offentlige skoler i Norge som satser på å legge om undervisning for et helt klassetrinn.

- Vi har forberedt oss slik at også assistentlærerne har fått kursing på dette nye verktøyet.

- Får elevene med seg lesebrettet videre over i ungdomsskolen etter to år som piloter i prosjektet?

- Det vet vi ikke ennå. Nå skal våre 77 elever bruke dette verktøyet i to år. Så skal vi oppsummere resultatene. Blir de som forventet, ser jeg ikke bort fra at elevene kan videreføre dette i ungdomsskolen. Og vi ser for oss at nye kull ved alle skolene i Bamble etter hvert får samme tilbud, sier Midtbø.

OGSÅ INTERNETT

Når elevene søker informasjon er lesebrettene tilknyttet skolens trådløse nettverk. Hjemme er det mulig for de som har det å koble seg opp til sitt private nettverk.

- Jeg ser jo at elever kommer tilbake på skolen med presentasjoner de har laget hjemme. Det er utrolig hvor raskt de tar dette undervisningsverktøyet i bruk, sier han.

HJELPER MED LESING

Tor Midtbø drar en kjapp gjennomgang om hvordan brettet brukes. Når eleven skal lese slår de opp en side i pensum. Så kommer det unike i dette verktøyet, nemlig at der eleven er usikker kan de klikke på lyd og få teksten opplest.

- Bare tenk for en fordel for de som lider av lesevansker nå får av mulighet, for å nevne noe. Jeg opplever at elever kommer på skolen og viser egne tekster der de har satt inn både bilde og lyd, sier en imponert Midtbø.

Artikkeltags