Gå til sidens hovedinnhold

Lene føler seg svindlet etter hundekjøp

Artikkelen er over 7 år gammel

PORSGRUNN: Lene Hess i Porsgrunn føler seg lurt av en hundeselger og oppdretter etter at hun kjøpte en rasehund for 25.000 kroner.

Hess kjøpte det som selgeren hevdet i annonsen var en ekte Pomeranian-hund for 25 000 kroner i januar. Hess begynte etter hvert å fatte mistanke til om hunden virkelig var en ekte rasehund. Hun hadde planer om å ha den på utstilling. Dessuten ville hun gjerne sette hunden, som heter Mercedes, i avl.

IKKE RIKTIG

Da porsgrunnskvinnen kjøpte Mercedes sa selgeren at hun ville få stamtavle ettersendt. Men det tok svært lang tid før hun fikk en stamtavle. Da stamtavlen endelig kom, var hun usikker på om opplysningene som oppdretter hadde gitt Norsk kennelklubb (NKK) stemte.

Hess ville derfor dobbeltsjekke opplysningene med en blodprøve. Svaret fra NKK var at det ikke er riktig mor og far som er oppgitt på stamtavlen.

Berit Klausen, saksbehandler i registeringsavdelingen hos NKK, skriver følgende til Hess:

«Vi har nå sendt kopi av svaret fra Blodtypelaboratoriet til din advokat. (...). Som du ser av svaret så kan ikke din tispe være datter av de foreldrene som oppdretter har oppgitt som foreldre. Den andre tispa i kullet har oppgitt riktige foreldre.

Blodprøveanalysen sier ikke noe om din hund er en blandingshund eller ikke; det eneste analysen kan si noe om er hvorvidt hunden din er datter av mor eller far som er oppgitt. Og det er hun altså ikke.»

– Dette er svindel med andre ord, sier Hess.

– NKK kan ikke si sikkert om Mercedes er en ekte Pomeranian-hund eller en blandingsrase. Men mye tyder på at det er en blanding mellom Pomeranian og Chihuahua, mener hun.

– Oppdretter eller selger har tatt en annen hund inn et kull med ekte Pomeranian-hunder, hevder Hess.

HEVE KJØPET

Porsgrunnskvinnen vil på bakgrunn av de nye opplysningene heve kjøpet. Hun krever å få tilbake 25 000 kroner som hun betalte for hunden. I tillegg vil hun ha dekket alle veterinærutgifter og vurderer å anmelde selger for dokumentforfalsking.

Hess mener hunden også har enkelte medfødte misdannelser. Hun viser til at hunden har underbitt.

I tillegg har den vannhode, åpen fontanell på cirka en centimeter som ikke gror igjen. Dette ble oppdaget av en veterinær. Fontanell inne i hodet blir ofte lukket etter en stund, men i løpet av åtte måneder har den bare lukket seg to millimeter på Mercedes. – Jeg kan ikke bruke hunden verken på utstilling eller i avl. Hvis jeg hadde kommet med den på utstilling hadde den blitt avregistrert, sier hun.

FAMILIEHUND

Hun sier Mercedes har en verdi som familiehund og kjæledyr. Men da skulle den ha kostet mellom 1500 og 2000 kroner, og ikke 25 000 kroner som hun ga for den.

– Jeg er blitt lurt. Derfor krever jeg pengene tilbake, sier hun.

Hess har engasjert advokat. Saken havner trolig i forliksrådet. Hvis partene ikke blir enige, kan den havne i retten.

Hess har kontaktet til sammen sju veterinærer, og brukt mye tid på saken.

– Dette har vært en lang og svært slitsom prosess. Nå håper jeg bare jeg får igjen pengene og får en oppreisning, sier hun.

- EKTE RASEHUND

Selgeren som solgte Mercedes til Lene Hess sier det er en ekte rasehund.

– Dette er en ekte Pomeranian-hund. Jeg vet hvem som er foreldrene, og det er ingen tvil om at dette er en ekte hund, sier selgeren.

Ifølge selgeren har Lene Hess manipulert med blodprøvetakingen. Selgeren hevder det er tatt blodprøve av en annen hund, og det er derfor den ikke stemmer overens med foreldrenes blodanalyse.

Ifølge selgeren har det foregått på den måten at chippen til Mercedes er blitt tatt ut og plassert på en annen hund. Når hunden blir skannet hos dyrlegen før blodprøven blir tatt kommer identiteten til Mercedes opp, men det er ikke riktig hund.

Selgeren sier de ikke har noe bevis for at dette har skjedd, men sier det ikke er uvanlig at sånne ting skjer.

Selgeren var først innstilt på å heve kjøpet. Men ville først ha en erklæring fra veterinær om at hunden var frisk da den ble solgt. Etter flere krasse ordvekslinger ombestemte de seg. Selgeren har også engasjert advokat.

– Mercedes var veldig søt som valp. Vi vurderte faktisk å beholde henne selv. Hun var en ivrig krabat, og vi kalte henne derfor for «turbomyggen».

- Mercedes er heller ikke syk. Hun var helt fin da vi solgte henne. Men hva som har skjedd etter at den ble solgt, vet vi lite om, sier hun.

Til tross for flere henvendelser har oppdretter har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Ifølge selgeren har oppdretteren drevet i 20 år uten å ha fått klager.

Kommentarer til denne saken