I seks år har Elise Amanda (22) vært åpen om sitt største problem: – Folk tåler å se at alt ikke er bra hele tida

SAVN: Blogger Elise Amanda Nyheim ønsker seg mer vanlig liv på sosiale medier. Foto: Siw Nakken

SAVN: Blogger Elise Amanda Nyheim ønsker seg mer vanlig liv på sosiale medier. Foto: Siw Nakken

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Elise Amanda Nyheim er lei rosabloggere, kroppspress og perfekte fasader.

DEL

(Østlands-Posten): – Når du sitter og scroller deg nedover, og ser venner på samme alder med spennende jobber, barn og hus... Jeg føler meg ikke kjempebra, akkurat.

Elise Amanda Nyheim har kjent en uro lenge. Hun, som har blogget daglig i nesten seks år, har fått nok av polerte bilder og innlegg.

– Her sitter jeg i Larvik og klarer ikke å spise ordentlig engang. Selvføgelig gjør det noe med deg. Samtidig kan jeg ikke legge alt ansvaret over på andre for hvordan jeg føler meg.

– Hvordan håndterer du det? 

–  Jeg har kuttet ut det av sosiale medier som trekker meg ned. Og så skriver jeg om livet mitt sånn det er, ikke sånn det burde være. Jeg tror vi har kommet til et skifte. Folk tåler å se at alt ikke er bra hele tida.

En eksplosjon

Denne uka har de vært overalt: toppbloggerne Kristin Gjelsvik og Sophie Elise Isachsen. I tabloidene, på sosiale medier, i offentlig disputt på NRK. Gjelsvik langet ut mot et innlegg Isachsen delte på sin blogg. Raste mot prikkene Sophie Elise tatoverte der hårfestet ikke går helt ned til øret.  

amanda

amanda Foto:

– Da jeg begynte å blogge tilbake i 2013, var det liksom bare for gøy, sier Elise Amanda Nyheim.

– Det var ingen som hadde så mye meninger om hva du skrev, det var mer en hobby. Men utviklingen har vært voldsom, det har vært en eksplosjon. Nå er blogging big business. Poster du ut bilder av ei operert rumpe, må du fortelle leserne dine at den er operert. På den måten tror ikke folk at det er normalt, og strekker seg etter noe urealistisk. På den andre siden vil noen mene det er galt at man forteller det. En fasit finnes egentlig ikke.

– Hvordan løser du det? 

– Jeg har nok blitt veldig forsiktig med måten jeg formulerer meg på. Jeg tenker mye på det jeg forteller, før det publiseres. Jeg skriver aldri ting som at jeg er tjukk, eller at jeg er dårlig i dag. I stedet kan jeg skrive at i dag føler jeg meg tjukk. Sånn at folk forstår at dette handler om meg og min opplevelse.

Får kommentarer daglig

Siden ungdomsskolen har Elise Amanda Nyheim hatt en spiseforstyrrelse. På mandag skal hun legges inn på Regional seksjon for spiseforstyrrelser i Oslo. Hun kjemper med sin egen kropp hver dag, men tar likevel på nye antrekk, og kikker i kamera. 

– Det er liksom klær og psykisk helse det går i, smiler hun.

– For meg er bloggen terapi, noe fast i en kaotisk hverdag. Jeg motiveres av at jeg kanskje kan hjelpe andre. Nesten daglig får jeg kommentarer fra folk i alle aldre som takker for at jeg er åpen og skriver om det som er vanskelig. Jeg får sjelden noe negativt.

–  Påvirkes du selv av kroppspress?

– Nei, min bulimi har ikke sammenheng med det, svarer Nyheim.

– Den er noe jeg har hatt med meg lenge, før blogging og sosiale medier tok av. Men jeg er opptatt av å være et sunt forbilde. Det du viser fram, sees av andre. Jeg var ikke forsiktig nok i starten, men det har jeg blitt flinkere til. 

Trenger ikke å være topp

Hun vet ikke hvordan dagene framover blir. I beste fall kan hun leve tilnærmet normalt med kjæresten i tomannsboligen på Farriseidet.

– Det vil være nok i massevis for meg, sier Elise Amanda Nyheim. 

– Alt trenger ikke å være på topp hele tida, du kan ha det bra likevel.

Artikkeltags