Med førstepremien i havn får han en pengepremie på hele 10 000 kroner. Ytterligere 17 deltakere er også blitt premiert for sin innsats for å plukke plast og søppel i skjærgården og langs strendene våre.

– Jeg har alltid plukket opp søppel jeg har kommet over når jeg har vært på tur. Når kystlotteriet kom i gang ble det derfor helt naturlig å ta del i det, sier Huru.

Første sesong

Med et smykke av en Nordlandsbåt ror og seiler han rundt i skjærgården, året rundt.

– Jeg har plukket overalt, på Langøya, i Kragerø og i Larvik. Men det er naturopplevelsene jeg reiser ut for. Å fylle noen sekker her og der i tillegg koster så lite, sier han.

Med små barn med seg på tur, bidrar de godt de også. Huru har øremerket en del av pengepremien til de.

– Premien går i feriepotten og til noen hyggelige opplevelser sammen med dem, sier han.

149 sekker

Det er første året Bamble, Porsgrunn og Kragerø er med i kystlotteriet. Konseptet er enkelt. Du henter en sekk, eller flere, på eksempelvis servicekontoret, fyller den med plast og søppel fra skjærgården, fester på loddet du fikk og setter den fra deg et sted skjærgårdstjenesten lett kan komme til.

– Så sender man bare en melding til servicekontoret om hvor sekken står, så kommer vi å henter den, påpeker Øystein Thorkaas i Skjærgårdstjenesten i Bamble.

Bare i Bamble er det hittil samlet inn 750 kilo søppel gjennom kystlotteriet. Det tilsvarer rundt 149 søppelsekker.

– Som regel står det enda flere sekker rundt dem, og mange ganger også store gjenstander som ikke får plass i en sekk. Jeg vil tippe at den reelle mengden nok er nærmere det dobbelte, sier Thorkaas.

Tar en i betraktning at det i hovedsak er snakk om plast og isopor, som har liten egenvekt, er det utvilsomt også et omfattende volum som er tatt ut av naturen og fraktet dit det hører hjemme.

Pågår hele året

-Kystlotteriet er et kjempebra konsept og enkelt for alle å ta del i. Og det pågår hele året, understreker miljørådgiver i Bamble kommune Christian Hagstrøm.

Kommunegartner Unni Lyngmyr håper pengepremiene og omtalen av 1. premievinneren nå kan få enda flere til å ta med seg en sekk når de går ut på tur.

– Det var gøy å titte litt på loddene og se hvem som hadde deltatt. Det var alt fra små og store barn, til voksne og eldre og også foreninger. Det viser at det allerede har favnet bredt, påpeker hun.

I Bamble kan du hente sekker og lodd på servicesenteret på rådhuset, Trosby-super'n og hos Spar Valle. Utleveringssted i Porsgrunn er også på kommunens servicekontor, samt Joker Brevik, Sandøya Handelshus og Bjørkheim Kafe (i sesong).