Har holdt foredrag om bildrapssaken på E18 – nå starter ankesaken

SIKTET HAN FOR DRAP: Politiinspektør Magnar Pedersen siktet sjåføren for forsettlig drap etter hendelsen på E18 1. nyttårsdag i fjor. Han mener politiet må bli tøffere når folk dør i trafikken. Foto: Arkivfoto: Elisabeth Løsnæs

SIKTET HAN FOR DRAP: Politiinspektør Magnar Pedersen siktet sjåføren for forsettlig drap etter hendelsen på E18 1. nyttårsdag i fjor. Han mener politiet må bli tøffere når folk dør i trafikken. Foto: Arkivfoto: Elisabeth Løsnæs

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiinspektør Magnar Pedersen mener politiet må bli flinkere til å vurdere drapstiltale når folk blir drept i trafikken.

DEL

Tirsdag starter ankesaken etter den såkalt bildrapssaken fra E18 1. januar 2018, der en 22-åring kjørte i feil kjøreretning på E18 mellom Langangen og Larvik for å begå selvmord. Isteden krasjet han i bilen til en Skien-familie på Vassbotten og drepte familiefaren Azad Hamam (47). Kona og ett av de tre barna i bilen fikk livstruende skader.

Det ga han 16 års fengsel i tingretten – en dom mannen anket. 22-åringen hevdet han bare ville ta sitt eget liv og ikke hadde tanke om å drepe noen andre.

Politiinspektør Magnar Pedersen i Sør-Øst politidistrikt mener politiet må bli flinkere til å ta ut tiltale om drap som gir langt strengere straff enn uaktsomhet i trafikken. Hadde det vært gjort i E18-saken, hadde den tiltalte endt opp med fengsel på mellom halvannet og tre år – ikke 16 år som nå.

– Når en bil blir bruk på en sånn måte at folk blir drept, så må politiet tenke «worst case». Dette må politiet bli flinkere til å vurdere i hver enkelt sak, mener Pedersen.

Sammenligner bilen og en pistol

Etter etterforskningen og dommen i bildrapssaken i fjor, har politiinspektøren holdt foredrag i Vest politidistrikt om temaet.

– Vi er vant til å tenke at trafikkulykker med død er uaktsomhet i trafikken, påpeker han.

Pedersen peker på at bilen kan sidestilles med bruk av våpen som pistol eller kniv, og trekker fram et eksempel:

– Om du bruker bil til å kjøre på kona di på fortauet eller om du bruker pistol, så er det fortsatt med vitende og vilje, forklarer han.

DØDSKRASJET: Her jobber redningsmannskapet for å få ut de skadde av bilen 1. januar 2018, mens den tiltalte 22-åringen (t.v.) sitter på biltaket og ser på.

Bevissthet er avgjørende

Det er bevisstheten i hodet til gjerningspersonen som avgjør tiltalen.

– Bevisstheten er viktig, understreker Pedersen, som siktet 22-åringen for forsettlig drap etter hendelsen.

Senere tok statsadvokaten ut tiltale om det samme. Politiinspektøren viser til at i denne saken ønsker tiltalte å begå selvmord, han kjørte over i feil kjøreretning ved Langangen, og hadde gassen helt inne for å få maks fart.

– Og når bilen som kom imot prøvde å styre unna, så styrte han etter, påpeker Pedersen, og forklarer:

– Han gjorde en bevisst handling. Han skulle ta sitt eget liv. Bevisstheten er forskjellen, sier han, og peker på andre saker, slik som blant annet dødsulykken på Halle i mai 2017 der sjåføren sannsynligvis sovnet bak rattet.

Den sjåføren fikk 60 dagers fengsel på grunn av uaktsomhet i trafikken.

Det er satt av tre dager til ankebehandlingen i Agder lagmannsrett i Skien. Den tiltalte 22-åringen har byttet forsvarer etter at saken gikk i tingretten, og har nå Oslo-advokat Øystein Storrvik som forsvarer under ankebehandlingen.

Artikkeltags