– Jeg vil beskrive den som sterk, sur svettelukt, ispedd litt hvitløk, forteller Silje Thalberg til BA.

Da hun og samboeren flyttet inn i sin nykjøpte leilighet på Støletorget, merket de med en gang en svak lukt av svette på soverommet. Lukten virket å komme fra et ubestemmelig sted.

– Vi kom etter hvert frem til at den stammet fra klesskapet, så vi vasket alt tøy og skrubbet hele skapet, uten at det hjalp.

Rev opp gulvet

Etter hvert ble stanken så plagsom at Thalberg gikk til innkjøp av en luktfjerner som er beregnet til industriell bruk.

– Den virket en liten stund, men så var lukten tilbake.

Stanken ble sterkere og sterkere og samboerparet begynte å mistenke at noe lå gjemt under gulvplankene. De dro skapet frem fra kroken og begynte å fjerne gulvbordene. Til slutt hadde de fjernet hele gulvet uten at de kom noe nærmere en løsning på mysteriet.

– Vi hadde uansett tenkt å legge ny parkett på soverommet, men kanskje ikke akkurat på det tidspunktet, sier Thalberg.

Mysteriet løst

Etter tips fra venner som hadde lest på sosiale medier om Ikea-dører som luktet, fikk paret endelig svaret på hva de hadde ligget og luktet på hver kveld.

– Det var garderobedørene.

Ikea-dørene var av merket Pax og fulgte med leiligheten da de flyttet inn. Og det er ikke bare Thalberg og samboeren som har opplevd luktproblemet.

– Det var en vond lukt av gammel svette som utviklet seg over tid. Vi prøvde å vaske lukten vekk både med salmiakk og andre vaskemidler, men ingenting hjalp, sier en bergenser som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Han hadde kjøpt garderobedører til soverommet hos Ikea. Etter fem år var lukten blitt så ubehagelig at han kontaktet møbelgiganten. Saken løste seg, men han fikk aldri noen forklaring på hvorfor dørene hadde luktet.

Kjemisk reaksjon

Seniorrådgiver i SINTEF Molab, Oscar Espeland, har heller ikke noe klart svar på hva som er årsaken til svettelukt fra bygningsmaterialer.

– Det er vanskelig å si uten å ha testet det, men det kan være en type kjemikalie som avdamper. I så fall kan det være en produksjonsfeil, at noen komponenter sammen skaper lukten, for eksempel en type lim som er brukt som bindemiddel i sponplaten, sier Espeland, som har vært borti noe lignende før.

– Et treningssenter hadde importert noen trimmatter som luktet så kraftig at det ikke var mulig å bruke treningsrommet. Da var det materialene i mattene som var årsaken til problemet.

SINTEF Molab kan utføre ulike tester som undersøker opphavet til lukt i inneklima. Og luktkildene kan være alt fra kunstige kjemikalier til mer naturlige materialer som furu eller annet trevirke.

Ved å henge opp prøvetakere i rommet kan luften suges inn i et prøverør og analyseres, eller man kan ta en materialprøve som legges i et rent kammer slik at avgasser fanges opp direkte fra materialet. Da vil det også være mulig å analysere sammensetningen i materialet.

– Men vi må likevel vite mye om produksjonen for å kunne si noe om hvorfor lukten har oppstått.

Ingen vits å vaske

Å forsøke å vaske bort lukten er imidlertid fånyttes.

– Nei, det kan ikke vaskes bort. Det sitter i materialet. Lukten kan avdampes over lang tid, og det kan hjelpe å ha høy temperatur og mye utlufting, er Espelands tips.

Selv om lukten er ubehagelig, betyr ikke det at den er giftig.

– Men det er selvsagt uheldig at det lukter slik. Det skaper ubehag som over tid kan gi plager, for eksempel luftveisproblematikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Problem i flere år

Gjennom flere år har kunder meldt fra på Ikeas Facebook-side at de har garderobedører som stinker. Noen sier det lukter svette, andre melder om oppkastlukt eller kloakkstank. Som oftest bes kundene kontakte møbelvarehuset direkte.

– Vi ønsker at alle våre kunder skal føle seg trygge og komfortable med produktene våre. Dersom de opplever ubehag med et Ikea-produkt, må de kontakte kundesenteret vårt slik at vi kan løse saken sammen, skriver senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, Jorunn Stokke Aamodt i en e-post til BA.

Når luktproblemer rapporteres til Ikea, kontaktes produktutviklerne.

– Slik kan de se om det er nødvendig å gjøre noen endringer. For hvis lukten ikke blir borte etter at kunden har luftet i 3–4 dager, kan dette tyde på at noe har gått galt i produksjonsprosessen.

For Silje Thalberg løste saken seg, selv om hun ikke hadde kvittering på skapdørene.

– Vi fikk byttet dørene. Og etter det luktet det heldigvis ikke lenger.