Gå til sidens hovedinnhold

Da Robin (15) kom til kassa med godteriet ble han stoppet: - Det er jo helt latterlig

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er jo litt rart at jeg ikke fikk lov til å kjøpe godteri, sier 15-åringen.

Robin Brakas Arnesen (15) var på vei hjem fra en tur i London med storesøsteren da de måtte en tur gjennom taxfreebutikken på Gardermoen.

Faren, Raymond Arnesen, hadde nemlig sendt med 15-åringen et ønske om en eske lakrispiper.

Forbudt i sju år

Siden verken Robin eller søsteren fant lakrispipene i butikken spurte de personalet hvor disse befant seg. Da fikk de vite at disse lå innenfor tobakksområdet.

Lakrispiper har ikke vært synlige i norske butikker siden 2010, da det kom forbud mot synlig tobakk i butikkene. Samtidig ble det også forbud mot produkter som ligner på tobakksvarer, som lakrispiper og sjokoladesigaretter. Dette gjaldt også taxfreebutikkene, og på Gardermoen er det laget et eget tobakksrom i butikken.

Nektet 15-åring å kjøpe lakris

Robin plukket opp de varene han skulle ha, og gikk mot kassen. Men der fikk han ikke lov til å kjøpe lakrispipene, fordi det er 18-års aldersgrense for å kjøpe søtsakene som er formet som tobakkspiper.

– Det er jo litt rart at jeg ikke fikk lov til å kjøpe godteri, sier Robin Brakas Arnesen.

Søsteren, som er over 18 år, måtte dermed kjøpe lakrisgodteriet til faren.

– Dette er faktisk en lov som har vært vedtatt og håndhevet i mange år, det er jo helt latterlig, sier faren, Robin Arnesen, som delte historien på Facebook mandag kveld.

– Ser fram til dagen alle kan kjøpe lakrispiper

Frp har i flere år ønsket å fjerne forbudet, som de har kalt for «dusteforbud», og i fjor la regjeringen fram et lovforslag om endringer i tobakksskadeloven. I tillegg til krav om standardiserte pakninger på tobakksvarer og lovliggjøring av e-sigaretter, innebærer forslaget at forbudet mot synlig oppstilling av lakrispiper og sjokoladesigaretter oppheves.

1. juni i år trådte den nye røykeloven i kraft, men det gjaldt kun standardiserte pakninger på tobakksvarene. Først til neste år er det antatt at det også blir lovlig å stille ut godteri som ligner på tobakksprodukter, og fritt salg av dette godteriet til barn.

– Vi ser fram til den dagen alle kan kjøpe lakrispiper hos oss, men i påvente av at hele loven trer i kraft er det fortsatt 18-års grense for å kjøpe dette godteriet hos oss, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i taxfreebutikken på Gardermoen.