Er du skilt? Slik kan julefeiringa gli lettere

JULEGLEDE: Jula kan være en vanskelig tid for familier hvor foreldrene har gått fra hverandre, erfarer Familievernkontoret i Østfold. Derfor har de laget en liste med råd for juletiden. (Illustrasjonsbilde)

JULEGLEDE: Jula kan være en vanskelig tid for familier hvor foreldrene har gått fra hverandre, erfarer Familievernkontoret i Østfold. Derfor har de laget en liste med råd for juletiden. (Illustrasjonsbilde) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Prøv å legge konflikter på is i jula, oppfordrer Familievernkontoret.

DEL

– Vi i familievernet vet at julefeiringen kan være tøff for mange skilte foreldre. Uansett er det barnas høytid; de voksnes behov må komme i andre rekke, skriver Familievernkontoret i Østfold i en pressemelding.

Derfor har de laget en liste med tips til foreldre om hvordan de kan håndtere julefeiringen når man har felles barn, men ikke bor sammen.

Barnas behov først

«Julen er barnas høytid. De voksnes behov bør komme i andre rekke,» lyder det første tipset.

«Tenk på hva som er viktig for barna. Prøv å legge konflikter på is,» skriver de videre.

Å velge hvor man skal feire jul er ikke alltid lett. Uansett om man velger en feiring med eller uten den andre forelderen, er det visse faktorer som er viktig å tenke gjennom, mener Bufetat:

«Hvis man vurderer felles julefeiring etter at man har gått fra hverandre, bør man tenke nøye gjennom om man selv klarer det. Velger du å feire jul alene, skal du trygge barna på at du kommer til å ha det bra i julen».

Ny kjæreste?

Familievernkontoret synes ikke jula er tiden for å introdusere nye kjærester til barna. «Vær veldig forsiktig med å bringe en ny partner inn i selve julefeiringen, før du er helt sikker på at barna har akseptert ham eller henne,» skriver de.

Det siste tipset lyder: «Brus istedenfor rus.»

Guro A. Frydenlund er seniorrådgiver i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region øst. Hun forteller Sarpsborg Arbeiderblad at de også har laget en videosnutt med gode råd.

– Vi har også laget en film med råd fra psykologspesialist Astrid Nygård fra familievernet om hva man som forelder bør tenke på i planleggingen, forteller Frydenlund.

Videoen kan sees på Bufetats Youtube-konto.

Artikkeltags