Krisemøte om ødelagte jordbæravlinger

LIER  20160711.
Fra Norske Jordbær DA i jordbæråkeren i Sylling, Lier, der en del av jordbærene har fått  gråskimmelsopp. Jordbæråkeren er beskyttet mot regn. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

LIER 20160711. Fra Norske Jordbær DA i jordbæråkeren i Sylling, Lier, der en del av jordbærene har fått gråskimmelsopp. Jordbæråkeren er beskyttet mot regn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Jordbærprodusent Auver Minnesjord er bekymret for at soppen skal bli mer resistent, men har ikke opplevd problemet som stort enda.

DEL

Gråskimmelsopp har forårsaket store skader på jordbæravlinger flere steder i landet. Mandag klokka 14.30 møter Bondelaget og Agder bær statssekretær Terje Halleland (Frp) for å snakke om saken, melder NTB.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) avviste like før helgen oppfordringen fra Norsk Bondelag, Senterpartiet og Arbeiderpartiet om en tiltakspakke.

Mange jordbærbønder har tapte inntekter etter soppangrepet. Men Dale mener at år med dårlige avlinger er en risiko produsenten selv må håndtere.

Også her i Telemark har soppen angrepet avlinger.Jordbærbøndene Eivind Klevar og Rollef Flathus på Akkarhaugen i Sauherad frykter å ha mistet vel 40 prosent av årets avling. I helga avsluttet de jordbærsesongen.

– Bekymret for mer resistente utgaver

Jordbærprodusent i Skien, Auver Minnesjord, forteller at han har merket noe mer til jordbærsoppen enn vanlig denne sesongen, men presiserer at det ikke er noe nytt fenomen.

– Hvis det nå oppstår mer resistente utgaver av soppen er det bekymringsfullt. Det er sikkert, forteller Minnesjord.

Han forteller at det kommer en del ekstra kostnader, noe som er et problem. Likevel har han ikke planer om å søke noen økonomisk kompensasjon.

– Soppen smitter over på de friske bærene, så plukkerne må pelle begge deler. De legger de smitta bærene i egne kurver, så de har enda mer å sortere. De får jo like mye penger for en kurv med dårlige bær som fine, så det blir en ekstra kostnad.

Bonden har også råd for hvordan man kan prøve å holde problemet til et minimum.

– Det er viktig å ha en luftig kultur, det kan ikke være for tett med blader. Man må også være forsiktig med gjødsel, og ha smale renner slik at det tørker lettere. Også er det nødvendig å sprøyte under blomstringstida, avslutter Minnesjord.

Kommer på grunn av fukt

De første meldingene om problemer med soppen kom fra Agder og Rogaland, der flere bønder opplyser at de har mistet over halvparten av produksjonen.

Soppangrepet har vært mer utbredt i år på grunn av fukt fra regnvær.

Artikkeltags