Gå til sidens hovedinnhold

Lager country av norske dikt

Artikkelen er over 15 år gammel

Tom Bråthen gjør noe som ingen har gjort tidligere. Han synger dikt av André Bjerke og Olav Flatastøyl innhyllet i countrytoner. - Jeg trenger også litt modernisering, smiler han.

Rjukanartisten kommer med albumet «På gjengrodde stier» 23. oktober på West Records, hans åttende i rekken.

Tom Bråthen er selv produsent og har skrevet sangene, albumet er innspilt både i Norge og i Nashville.

LESTE DIKT I SINNE

Bråthen jobbet for Hydelco da bedriften ble nedlagt sommeren 2004. - Jeg var så forbannet, men fikk samtidig tid til å sette meg ned i studio, pusle med musikken min og lese dikt.

Det var telemarkingen Olav Flatastøyl og en av de toneangivende i norsk litteratur, André Bjerke, som grep Bråthen.

- Jeg fant fram nærmere 40 dikt jeg hadde lyst til å sette musikk til, på plata har det kommet med i alt 11, sju av dem av Flatastøyl.

STERK OM BYGDA

Bråthen mener raulendingen Flatastøyls dikt om de vanskelige kår på bygda er originale og sterke. André Bjerkes dikt har en mer melankolsk tone. Blant diktene Bråthen har hentet fra Flatastøyl er «Stamtavle», Bjerkes «Natten» er også med, her er de to første versene:

Natten er til

ikke bare for glemselens ro.

Den er til

for din tro

og din tankes flakkende ild.

Natten her

er ikke bare et stjernevær.

Den er summen av livet og alt som er!

FANT RYTMEN

Bråthen spilte først inn grunnakkompagnementet i Kristiansand pluss vokal, før han satte kursen mot Nashville hvor en rekke musikere ventet: Lloyd Green (har spilt med blant andre Paul McCartney) og Rob Hajakos (Shania Twain) - for å nevne noen.

- Fenomenalt dyktige folk, og felespiller Hajakos fikk til norske folkemusikkvrier da jeg spurt ham om det. Likevel er dette roots/countrymusikk slik jeg mer eller mindre alltid har gjort det, sangene er bygd opp på samme måte.

- Hvordan var det å synge diktene?

- Både i diktene til Flatastøyl og Bjerke fant jeg en god rytme og fine harmonier, og jeg tror jeg har arrangert diktene på en måte som ikke ødelegger innholdet i dem.

Fram mot jul vil Bråthen opptre i levende live med bandet på hjul, og han satser også på å få spilt sangene på radio og få opptrådt på tv.

- Når den jobber er gjort får vi ta en titt på salgstallene.