Trang jul for uføretrygda telemarking

Artikkelen er over 2 år gammel

KVITESEID: En 62 år gammel mann fra Vest-Telemark må bruke minst mulig på julegaver og julefeiring i år.

DEL

Den 62 år gamle uføretrygda mannen får et heller skralt julebudsjett, siden han nettopp er idømt en bot på 44 000 kroner etter å ha fyllekjørt i sommer. Det var om ettermiddagen lørdag 23. juli i år at mannen kjørte bil i fylla i Tokke. En blodprøve tatt rett etter kjøringa viste at han hadde 2,25 i promille.

Må i fengsel

62-åringen møtte nylig i Vest-Telemark tingrett i Kviteseid, hvor han erkjente straffskyld. Dommerfullmektig Are Nygård Bergh har dømt 44-åringen til 30 dagers ubetinga fengsel. I tillegg må han betale en bot på 44 000 kroner, og hvis ikke boten blir betalt blir fengselsoppholdet forlenget med 15 dager. 62-åringen mister lappen i tre år regnet fra dagen fyllekjøringa skjedde, og han må avlegge full ny førerprøve for å få lappen tilbake.

Som kjent regnes boten for fyllekjøring ut etter hvor stor årsinntekt du har, og normalen er halvannen ganger brutto månedsinntekt. I retten opplyste 62-åringen at han får 360 000 brutto i uføretrygd i året.

– Avhengig av lappen

– Ved fastsettelsen av fengselsstraffen må det i skjerpende retning legges vekt på siktedes svært høye promille. Retten har derfor kommet til at fengselsstraffen skal fastsettes til 30 dager. I formildende retning legges det vekt på siktedes tilståelse, som på grunn av bevissituasjonen kun har hatt prosessøkonomisk betydning, heter det i dommen.

62-åringen, som godtar dommen, sa i retten at han er svært avhengig av førerkortet på grunn av manglende kollektivtilbud der han bor, samt på grunn av helseproblemer i familien. Men dommerfullmektig Nygård Bergh mener at situasjonen ikke blir noe annerledes for 62-åringen enn for andre utenfor tettbygde strøk som mister lappen.

Artikkeltags