Gå til sidens hovedinnhold

Vogntog med blankslitte dekk var på vei over fjellet: - Var til stor fare for andre trafikanter

Artikkelen er over 3 år gammel

KVITESEID: Statens vegvesen og Utrykningspolitiet (UP) stanset et vogntog med blankslitte dekk på E134 i Morgedal. Et annet vogntog som ble stanset hadde 20 tonn usikret last som hadde forskjøvet seg. Begge vogntogene var på vei over Haukeli til Vestlandet.

– Som yrkessjåfør har du et ekstra ansvar – det er det ingen tvil om, og det her er farlig, fastslår overingeniør Thore Paulsen i Statens vegvesen Region sør.

Han forteller at vogntoget med slitte dekk hadde ett blankslitt dekk hvor det ikke var noe mønster igjen, mens tre andre dekk hadde en mønsterdybde på mellom to og tre millimeter.

– Og kravet er på minimum fem millimeter, så på dette føret har sånt ingenting på veien å gjøre. Sjåføren skulle over fjellet til Haugesund. Vi hadde en prat med ham, og han ble stående der i mange timer, til det kom et firma og skiftet dekk. Han hadde heller ikke med seg tilstrekkelig med kjettinger. Sjåføren fikk 4500 kroner i bot og bruksforbud til det ble reparert på stedet, sier Paulsen.

Han opplyser at sjåføren er utenlandsk og at vogntoget tilhører et norsk firma.

– En veldig alvorlig sak

Rundt to timer senere stanset de et nytt vogntog som utgjorde en stor risiko på veien.

– Det var en veldig alvorlig sak, og dette vogntoget skulle også over fjellet. Her var det flere grove feil. Hengeren hadde veldig dårlige bremser, og lasten var på 20 tonn og mye var usikret. Lasten hadde forskjøvet seg og var på vei ut av hengeren på førersiden. Her var det også slitte lastebånd. Hele vogntoget står fortsatt på stedet med hjullås, i påvente av at det blir lastet om og at bremsene blir reparert. Vi var nettopp (tirsdag formiddag) nede hos ham, og han har ikke fått gjort noe ennå, så hjullåsen ble stående på. Vogntoget kom fra Romania, og han får nok en bot av politiet på mellom 8000 og 10 000 kroner. Her må de nok også bestille en kranbil til omlastinga, sier Paulsen, som konstaterer at begge de to nevnte vogntogene var til stor fare for andre trafikanter.

– Og begge skulle over fjellet, sier Paulsen.

Lover flere kontroller

Under mandagens kontroll på E134 i Morgedal i Kviteseid hadde de også med seg Utrykningspolitiet (UP), som sørget for å skrive ut bøter på stedet.

Paulsen sier at resultatet fra mandagens kontroll viser at det er nødvendig med slike kontroller.

– Vi er stort sett ute hver dag for at folk skal kunne ferdes trygt på veiene, og det kommer til å bli flere kontroller i området her, lover Paulsen.