De to venninnene har nå 13 turhester til disposisjon i firmaet Bø og Lifjell turridning AS, og seks til sju turledere er engasjert i aktivitetene.

Tone Vildalen og Ragnhild Rekanes startet opp med rideturene i mai 2016, og det viste seg snart at tilbudet med kortere og lengre turer til fjells på trygge islandshester slo an hos mange, både barn og voksne. Gjennom Bø og Lifjell turridning kan uerfarne så vel som mer erfarne ryttere oppleve naturen fra hesteryggen.

– Vi prøver å ha et tilbud til absolutt alle, og tilbyr alt fra totimers turer til helgeturer til Hollane på Lifjell, sier Tone Vildalen fra Bø.

Utviklet seg raskt

Både hun og Ragnhild Rekanes fra Hørte kan vise til 30 års erfaring med hest, men de ante ikke helt hva de bega seg ut på da de begynte å skreddersy rideturer i sitt eget lokalmiljø. Begge har hytte på Lifjell, og de har nå disse som base åtte uker om sommeren, mens hestene får gå på beite i området ved Lifjell skisenter fra juni til midten av oktober. Høysesongen er i sommer- og høstferiene, og flere dager har vært fullbookede.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Vi skulle egentlig bare ha én til to ekstra hester å kose oss med på tur, men det gikk skeis allerede første sesongen, ler Ragnhild Rekanes.

De to initiativtakerne innrømmer samtidig at de har drømt om å drive med nettopp dette.

– Vi synes det er veldig gøy. Jeg føler at vi lever i et eventyr her oppe, fastslår Tone Vildalen.

Mange vil karakterisere tilbudet til Bø og Lifjell turridning som hesteturisme eller opplevelsesbasert reiseliv. Hest som næring og hobby har fått en stadig økende betydning i Norge de siste tiårene, men hesteturistbedriftene er få og relativt små. Her i Telemark er Tone og Ragnhild alene om å arrangere rideturer til fjells. Fjellhest på Hardangervidda, som i mange år hadde base på Kalhovd, la ned virksomheten etter sommersesongen 2015.

Fra Grenland og Vestfold

Mange aktører i hestebransjen sliter med lave inntekter og høye kostnader, men duoen bak Bø og Lifjell turridning får hjulene til å gå rundt. Men det er mye jobb, med planlegging, logistikk, stell og foring. De startet også en nettbutikk, men den er lagt på is da oppgaven ble for tidkrevende.

Facebook er en viktig markedsføringskanal for turene, og mange av deltakerne kommer fra Skien og Porsgrunn, samt Vestfold. Flere reiser også fra Oslo og Akershus for å ri i fjellet i Telemark. Aktivitetene vår og høst tiltrekker seg mange lokale ryttere – da er ikke turistene i flertall.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Turarrangørene har hittil sluppet unna alvorlige uhell og fall, og hestene har sjelden skader. Men hvordan blir de tatt i mot av grunneiere og hytteeiere? Det har gått bra hittil, skal vi tro Tone og Ragnhild.

– Vi har et veldig godt samarbeid med grunneierne, og så prøver vi å være flinke til å skyve vekk hestemøkka fra stiene og veiene, forteller de.

De vedgår at det er et krevende terreng å ri i, men de ville ikke tilbrakt somrene andre steder. Ferie kan ta de om vinteren.

– Det er en unik opplevelse å ri på fjellet her. Det er steinete og myrete, men det er likevel så fantastisk å ri oppover.

– Vi er priviligerte som kan være ute og gjøre dette, hevder Tone Vildalen.

Utenom høysesongen står hestene hos Stall Sverdmyr på Hørte, og i det totale tilbudet deres inngår alt fra dameweekender til firmaarrangementer, familiedager og kurs.