Kritisk til utstilling

- FEIL: Varaordfører Heidi Hamadi mener museet gjør feil når de fokuserer på personen Vidkun Quisling, og ikke tiden og de politiske kreftene rundt Quisling. - Jeg er redd for at utstillingen ikke har noen misjon, sier hun.

- FEIL: Varaordfører Heidi Hamadi mener museet gjør feil når de fokuserer på personen Vidkun Quisling, og ikke tiden og de politiske kreftene rundt Quisling. - Jeg er redd for at utstillingen ikke har noen misjon, sier hun. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

- Når gyngehesten til Quisling blir en viktig del av utstillingen, sier det litt om hvor mye de har bommet, sier varaordfører Heidi Hamadi.

DEL

Hun var i utgangspunktet positiv til utstillingen, men mener Telemark Museum holder feil fokus.

INGEN MISJON

Heidi Hamadi (SV) mener det er feil at det er personen Vidkun Quisling som fremmes i utstillingen.

- Tema er riktig, men mener det er et altfor stort fokus på personen. Det som er interessant her er å sette han i en sammenheng, et historisk perspektiv, og se hva samfunnet rundt fikk folk til å gjøre. Hvordan var propagandapolitikken? Hva var det som gjorde at folk havnet utfor, og fant veien inn i uheldige miljøer? spør varaordføreren.

Hamadi mener Telemark Museum ikke har forstått hva som er viktig å formidle.

- Jeg er redd for at utstillingen ikke har noen misjon, og jeg vet ikke om dette er en utstilling vi bør sende skoleungdom på. Og hva gyngehesten til Quisling gjør der i det hele tatt, skjønner jeg ikke. Jeg er skeptisk til hele utstillingen, konstaterer Hamadi.

- KAN BLI MISBRUKT

Knut Einar Aas, som er leder av hovedutvalg for kultur og undervisning, mener vi nordmenn har lett for å forherlige oss.

- Det er viktig at vi ikke blir sjølgode. Vi har svin på skogen vi også, og bør være litt ydmyke. Derfor mener jeg det er bra at vi lager denne utstillingen, men jeg håper det blir gjort på en sånn måte at ikke den blir misbrukt, sier Aas.

- Misbrukt på hvilken måte?

- Slik det sto i TA i går, at nynazister kommer til å valfarte til utstillingen. Det er jo kjent at det er et aktivt nynazist-miljø i Telemark, og hvis de gjør det, mener jeg Telemark Museum har mislyktes, synes han, og sier at man kan se paralleller til nyere tid.

- Det som Quisling sto for er like aktuelt i dag. Vi ser elementer av det fra Balkan, og folk hevder sin egen fortreffelighet i forhold til egen rase. Det er mange paralleller, mener Aas.

- TEKSTEN ER GREI

Styremedlem Jan Thorsen er glad for at Arnulf Rafgård er observant, men mener selv ikke det ikke er snakk om graverende feil i teksten.

- Jeg har lest en del om temaer omkring Quisling og hans tid, og kan ikke finne vesentlige feil i teksten. Jeg synes den er grei, men etter min oppfatning kunne det vært skrevet mer som omhandlet jakten på jødene. Jeg ser at Rafgård har påpekt at det med Nansenhjelpen er feil, og det har han rett i, sier Thorsen.

- Men et museum skal vel presentere det som er riktig?

- Ja, men kildematerialet er stort, og det er lett å gjøre feil.

Artikkeltags