– Jeg innser at det kanskje var, om ikke et skudd i mørke, så er det alltid vanskelig å stille mot Carl I. Hagen. Men jeg angrer ikke at jeg gjorde det, jeg fikk også oppfordringer om å gjøre det, sier Kristian Norheim, minutter etter at det er klart at han tapte kampen.

Ny pakke

– Og uten at jeg vil rakke ned på Hagen, så vil jeg mene at ved meg kunne man fått en ny pakke. Det ville vært en yngre kandidat enn det som er vanlig, og også en som ikke hadde fått det som en belønning men en anerkjennelse for hva man kan, sier Kristian Norheim.

– Jeg har både utdanningsmessig bakgrunn og erfaring fra utenrikskomiteen, det var også derfor jeg stilte. Men jeg vil tro at Hagen vant med god margin, uten at jeg vet noe om det, sier han.

– Jeg måtte nok kommet tidligere på banen skulle det gått, jeg lanserte ikke meg selv, men ble spurt av andre, sier Norheim. Men jeg angrer meg ikke på at jeg prøvde. Jeg representerte et alternativ, sier han.

Bekreftet kandidaturet

Tidligere onsdag bekreftet Norheim overfor TA at han var kandidat.

– Jeg har blitt spurt om jeg kan være en kandidat, det har jeg sagt ja til. Jeg mener jeg har det som skal til for å kunne gjør en god jobb i Nobelkomiteen. Og hvis partiet ønsker å tenke nytt så kan jeg være mannen. Jeg har den faglige bakgrunnen som trengs og jeg har også utenrikspolitisk erfaring, sier Kristian Norheim.

Han var vararepresentant til Stortinget i perioden 2013–2017 og fast møtende da Bård Hoksrud var statssekretær i samferdselsdepartementet og var da Fremskrittspartiet utenrikspolitiske talsmann.

Blir en kamp

Kristian Norheim er i dag kommunikasjonsdirektør i Skagerak Energi. Hagen er innstilt av valgkomiteen i Fremskrittspartiet som kandidat. Så det er i stortingsgruppa at Norheim må ta opp kampen i ettermiddag. For det er partiets stortingsgruppe som til sjuende og sist avgjør hvem som blir kandidat.

– Jeg har nettopp fått valgkomiteens innstilling. At Kristian Norheim er kandidat fikk jeg vite av deg nå. Så får vi se hva som skjer på gruppemøtet, sier stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet fra Telemark, Bård Hoksrud.

Samlet i ettermiddag

Det var klokken 15.00 onsdag at stortingsgruppa til Fremskrittspartiet ble samlet. ved 16.30 tiden var det klart at Hagen hadde vunnet kampen.

Det er også de som mener at Carl I. Hagen ikke er valgbar til Nobelkomiteen. Dette fordi komiteens medlemmer skal bestå av tidligere politikere som ikke sitter på Stortinget. Hagen er i dag første vararepresentant for partiet fra Oslo. Frp har bedt om en redegjørelse fra Stortinget om dette, uten å ha fått et helt tydelig svar. Men det ble understreket at det ikke vil være naturlig å skille mellom stortingsrepresentanter og vararepresentanter.

– Det er mange tiår siden Stortinget sa nei til at stortingsrepresentanter kan sitte i Nobelkomiteen. Carl I. Hagen kan komme til å sitte på Stortinget og være med å vedta utenrikspolitikk og andre politiske spørsmål mens han sitter i Nobelkomiteen, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.